maandag 6 september 2010

Ben Webster knallend en waardig herdacht


Vandaag 37 jaar geleden speelde Ben Webster in jazzcafé De Twee Spieghels in Leiden. Het bleek zijn allerlaatste concertte zijn geweest. Reden voor de nieuwe eigenaar Colin van Gestel dat eens te herdenken. Wie er allemaal zouden spelen was niet bekend, maar er gonsden geruchten dat de orginele begeleiders van toen er ook zouden zijn.
En inderdaad betraden bassist Henk Haverhoek en slagwerker Peter Ypma het podium, samen met saxofonist Bob Rigter (die toen ook even heeft gespeeld, lees zijn verslag van die avond in 1973, link staat onderdaan dit verslagje) en pianist Rob Agerbeek.

Pianist Irv Rochlin was er ook, maar die speelt jammer genoeg niet meer. Wel had hij nog een mooie anekdote over Ben Webster die hij vanavond voor het eerst vertelde.

Geheel in de geest van Ben Webster ("Son, you are young and growing, and I am old and going, so have your fun while you can" zei hij 37 jaar geleden) werd het podium vrijgemaakt voor een jongere garde.
Veel bekende (vaak Leidse) muzikanten zoals Frans Heemskerk op piano, Barry Olthof op slagwerk, Joe Cohn op gitaar, Sergei Shapko op bas en Simon Richter op saxofoon. Simon was er overigens ook bij in 1973, althans zijn moeder, Simon werd twee weken later, op de dag dat Ben Webster overleed, geboren.

Daarna wisselden de muzikanten elkaar steeds af, het was een gaan en komen in de stampvolle Spieghels en het leek wel of bijna iedereen in het publiek muzikant was. Eén geweldige jamsessie.

En zelfs Rob Agerbeek kroop later op de avond nog even achter de piano, waarbij Lo van Gorp zong.
Het was een gedenkwaardige avond die nog tot in de late uurtjes doorging, een heel mooi eerbetoon aan Ben Webster. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

LINKS:
Ben Webster (Wikipedia)
Ben Websters laatste concert
Henk Haverhoek
Bob Rigter
Simon Rigter
Frans Heemskerk
Barry Olthof
Joe Cohn
Lo van Gorp
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: