donderdag 24 september 2009

Paradiso omarmt Lavalu


Het zat er al een tijd aan te komen, maar vanavond was het eindelijk zover, de presentatie van de eerste cd van Lavalu. In een overvol en oververhit Paradiso nog wel!
Marielle Woltring is de kern van de groep en is van huis uit een soort singer-songwriter die er in geslaagd is dit genre tot een hoger niveau te ontwikkelen, niet in de laatste plaats door zich te omringen met een aantal geweldige muzikanten.

Vorig jaar oktober zagen we Lavalu al in De Burcht in Leiden en waren onder de indruk, maar sindsdien heeft de groep een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, met als voorlopig hoogtepunt deze cd-presentatie. Alles liep op rolletjes bij dit optreden en hoewel er aan het begin nog een beetje spanning bij de groep aanwezig was, na twee nummers was die helemaal weg en gingen ze voluit.

Marielle Woltring is solo begonnen, maar sinds vijf jaar vergezelt Yonga Sun haar op drums. Met Lavalu in Leiden zagen we hem voor het eerst, maar sindsdien ook met andere combinaties (Ad Colen, Talking Cows) en ook buiten Lavalu blijkt hij zeer de moeite waard. Vanavond leverde hij een topprestatie.
Op zoek naar een bassist werd Jörg Brinkmann gevonden die op zijn cello de baspartijen speelt. Ook niet de eerste de beste. En ook hij speelde de sterren van de hemel. Met zichtbaar plezier.

Oene van Geel was een tijdlang violist bij Lavalu, maar toen die andere dingen ging doen werd ter vervanging Miguel Boelens op saxofoons ingelijfd, geen verkeerde keuze. Zijn inbreng is wat meer op de achtergrond, ongebruikelijk voor een saxofonist, maar het paste helemaal in het plaatje.

Omdat Jörg Brinkmann er niet altijd bij kan zijn speelt ook Mark Haanstra (AGOG, Wired Paradise, Ben van den Dungen, Oxymore) af en toe mee. Alweer een verrassende keuze, maar wel een hele goede. Al met al een heel bijzondere combinatie van muzikanten, met een heel bijzonder repertoire.

Naast vreselijk swingende nummers, een soort trance-jazz, was er ook plaats voor ingetogen werk, zoals een prachtig duet van Marielle en Jörg .
Het optreden van Lavalu was meer dan 100% energie én kwaliteit, het kreeg Paradiso in elk geval plat. Of de cd net zo goed is als een live optreden kun je hier binnenkort lezen, maar een eerste snelle scan belooft veel.
LINK:
Lavalu
Yonga Sun
Jörg Brinkmann
Miguel Boelens
Mark Haanstra

Geen opmerkingen: