maandag 21 september 2009

Nazomerfestival De Pijp in Amsterdam


Twee weken geleden stond ik nog in het Sarphatipark in Amsterdam met mijn Huismushuizen, nu stond ik een paar straten verderop op de Albert Cuyp op de informatiemarkt van het Nazomerfestival De Pijp. Ik had een hoekje van de kraam van het Natuur & Milieu Team van Wijkcentrum Ceintuur De Pijp, dus daarom konden zij of ik af en toe even weglopen om de rest van het festival te bekijken, want er was van alles te doen. Onder andere drie podia met muziek, geprogrammeerd door De Badcuyp.

Susanne Alt zagen we al eerder dit jaar, kort, bij Jazz'in de Gracht in Den Haag en dat smaakte naar meer. Hier speelde ze niet met haar vaste Quartet maar met vrienden, maar dat maakte niets uit, Susanne zorgt dat het swingt, en ze kiest wél goede vrienden uit. Maar ook nu weer maar een paar nummers gezien. Herkansing op 3 oktober in Hoorn.

Verrassend was Liquid Lefty, een nieuwe band die een soort trance-jazz spelen. Betoverend mooi. Zelf omschrijven ze het op hun site als electronic jazzvamps, morphing soundscapes, electric-eclectic, ambient atmospheres, breakbeats, drum'n bass and organic grooves, maar zoals tenorsaxofoniste Jelske Hoogervorst zei: het is geweldige muziek voor in de auto. (en dat op de autovrije zondag in Amsterdam). Voor herhaling vatbaar.

Het Thaïsa Olivia Quartet is een wat traditioneler jazzensemble met veel poppy invloeden. Ook maar weer een paar nummers gehoord, waaronder Love for Sale en Route 66, maar ook een eigen compositie. Beschaafd maar gedegen en genieten op een bankje in de zon.

Ondertussen was de markt afgelopen, maar de muziek ging nog even door. Laura Vane & The Vipertones is een Engels/Nederlandse combinatie met een vaste kern maar hier spelend met een extra aantal muzikanten. En niet de minsten! Rolf Delfos op sax en Cees Trappenburg op trompet speelden onlangs nog met de Jazz Invaders in Hillegersberg en Leiden.
Spetterende retro-soul/deep-funk volgens het programma, maar zelfs Laura Vane wist de muziek niet te omschrijven. Swingen deed het zeker, er werd zelfs gedanst. Een geweldige afsluiter van het Nazomerfestival De Pijp.
O, en mocht er nog iemand in huismushuizen geïnteresserd zijn: 26 september zijn ze te koop tijdens de Stadsvogeldag in/op/rond/bij De Burcht in Leiden.

LINKS:
Wijkcentrum Ceintuur De Pijp
Nazomerfestival De Pijp
Susanne Alt
Liquid Lefty
Laura Vane & The Vipertones
Stadsvogeldag

2 opmerkingen:

Jelske zei

Hoi Peter, dank voor je leuke foto en dito verslag. En de term 'trance'jazz' vind ik een hele rake omschrijving. Ga ik nog weleens gebruiken, mag dat? groeten van Jelske (saxofoniste van Liquid Lefty)

Peter zei

Natuurlijk mag dat! Alles op mijn weblog is er dankzij de muzikanten. Foto's, verslagen, alles is vrij te gebruiken.
Peter