maandag 7 september 2009

Bijzondere kunstmanifestatie in Zoetermeer


Lichel van den Ende is een beeldend kunstenaar uit Den Haag die Wearable Art maakt. Voor zijn project De Allerlangste had hij Zoetermeer uitgekozen met medewerking van Terra Art Projects. Na maanden voorbereiding was het de bedoeling vandaag de allerlangste bruidssleep ooit uit te rollen. 200 'bruiden' lopen hier het Dobbepark in om de klus te klaren.

Lichel van den Ende (rechts) hield alles in de gaten en hielp hier en daar een handje mee. Want dat was wel nodig. Toen hij aan dit project begon stond het record nog op zo'n 1500 meter, maar tijdens het maken van de sleep werd dat verbroken door een Chinese sleep van 2100 meter.

Het duurde dan ook even voordat de sleep was uitgerold, maar het leverde wel een spectaculair beeld op van al die bruiden rondom de Dobbeplas. Een vervreemdende performance, dat wel, maar heel bijzonder. De duizenden bezoekers genoten er in elk geval van, of er nu records gebroken werden of niet.

Maar wil je in het Guinness Book of Records komen dan is er een notaris nodig om alles te controleren. Gelukkig was hij duidelijk herkenbaar, want getooid in één van Lichel's creaties. Hier is hij bezig de lengte van de sleep op te meten, een flinke wandeling zou blijken.

Daarna volgde er nog een picknick op de sleep voor alle aanwezigen om het tweede record te vestigen: de grootste picknick op één picknickkleed. Allerlei performers in prachtige creaties van Lichel deelden kussentjes, eten, drinken, bestek, etc uit. Omdat het uitrollen zo'n twee uur duurde was het iets rustiger geworden, maar nog altijd was er veel publiek.

En natuurlijk was er ook muziek, zoals deze twee muzikanten in voorbeelden van Wearable Art. Tijdens de picknick werd bekend gemaakt dat beide records gebroken waren: de sleep was bijna 2500 meter lang en er waren ruim 800 deelnemers aan de picknick.

De bruiden waren vooraf in processie door de Dorpsstraat komen rijden, aangevuld met een aantal oude brandweerauto's. Op één daarvan zat een groep djembe spelers, die ook in het park bleven doorspelen. Vanaf het Dobbe eiland klonken ook nog eens mysterieuze klanken die uit een laptop bleken te komen.

En er speelde ook nog een Latin bandje. Wel leuk, maar op het verkeerde moment. Ze speelden namelijk tijdens het uitrollen van de sleep en ze waren beter tot hun recht gekomen tijdens de picknick. Maar ja dat is onze mening.
Een megaperformance, twee wereldrecords, een unieke kans om Zoetermeer op de kaart te zetten. Maar de afdeling Citymarketing zat zeker weer eens te slapen, want buiten de gemeentegrenzen wist bijna niemand hier iets van. Dom!
Want het was een geweldige happening, niet alleen de bruiden en de sleep, maar ook nog eens die tientallen Wearable Art creaties/performers die de hele middag door het park liepen. Een evenement van het hoogste niveau.

LINKS:
Lichel van den Ende
Lichel's weblog
Terra Art Projects
veel meer foto's

1 opmerking:

C= zei

Wat een fijn verslag, geweldig!
Ik had het allemaal niet beter kunnen verwoorden. Een pure en mooie aanvulling in het rijtje van te bekijken foto's en andere berichten, bij het weblog van Lichel.

Ontzettend bedankt!
C= (webmaster log)