zondag 13 september 2009

Floating Worlds indrukwekkend


Leiden staat dit jaar in het teken van 400 jaar handelsbetrekkingen met Japan. Terwijl de rst van Nederland zich doodstaart op de stichting van Nieuw Amsterdam/New York, ook 400 jaar geleden, richt Leiden zijn blik de andere kant op. Een veel interessantere kant. In dat kader was er zondagmiddag een optreden van het Baars Henneman Yagi trio in het toepasselijke en on-orthodoxe Scheltemacomplex.

De Japanse Michiyo Yagi speelt de koto, een traditioneel Japans snaarinstrument, Ig Henneman speelt altviool en Ab Baars speelt saxofoon, klarinet en shakuhachi, ook een traditioneel Japans instrument, een soort bamboefluit. Het trio speelde improvisaties gebaseerd op haiku's, Nederlandse woorden die in het Japans terecht zijn gekomen (dek, kompas, matroos) en een traditioneel Japans lied.

Improvisatie kan heel mooi zijn, maar ook vreselijk uit de hand lopen. Hier was het schitterend, niet in de laatste plaats door entourage, de ongepolijste theaterzaal van het Scheltemacomplex. Een indrukwekkend concert met veel improvisatie, maar altijd een herkenbaar begin en eind. Tot en met 20 september zijn ze nog in Nederland te zien, daarna volgt een Japanse tournee.

LINKS:
Ab Baars/Ig Henneman
Michiyo Yagi
Scheltemacomplex

Geen opmerkingen: