zondag 19 april 2009

La Balancoire breekt door


We zagen La Balancoire voor het eerst op het jazzfestival in Zoetermeer waar ze in de pauze op lokatie Stadhuisplein, vlak voor een optreden van het Rosenberg Trio, brutaalweg gingen spelen voor het podium. Pure Gypsy Jazz toen nog, maar in nog geen twee jaar kan er veel veranderen. Vanavond presenteerden ze hun eerste cd: LB001 waar de Gypsy Jazz nog steeds aanwezig is, maar aangevuld is met een popsound, een eigen geluid.

Wieger Hoogendorp is de uitstekende gitarist en zanger van de band, die begonnen met nummers van hun nieuwe cd, afgewisseld met standards als Summertime. Het was goed om te horen dat ze zich ontwikkeld hebben van Rosenberg/Raisa/Basily klonen tot een band met een eigen geluid. Zonder hun roots te ontkennen natuurlijk.

Thomas van der Zwan speelt ritmegitaar en is de onmisbare ondersteuning voor Wieger's solospel. Tijdens de tweede helft van de eerste set traden er diverse gastmuzikanten voor het voetlicht, waarmee jazz klassiekers (geweldig) werden gespeeld als Nignt in Tunesia en Caravan.

Om de band compleet te maken is er Martin Broeders op contrabas en is eveneens onmisbaar voor beide gitaristen. Perfecte samenwerking en het swingt de pan uit. Indrukwekkend was de versie van John Coltrane's Mr. PC met drummer en blazers.
Een overtuigende eerste set met klassiekers maar ook een geheel eigen inbreng. Geschikt voor elk muziekfestival de komende zomer.

Na de pauze hadden ze Stochelo Rosenberg weten te strikken om als gast mee te spelen. Die doet dat natuurlijk niet zomaar met iedereen, dus hij ziet wel kwaliteiten in La Balancoire. Maar duidelijk werd wel dat Stochelo nog een maatje groter is. Niettemin een goed samenspel.

Tenslotte kwamen alle muzikanten van de avond weer bij elkaar om samen When the Saints te spelen. Een vrolijke toegift bij een boeiende avond in een bijna uitverkochte Boerderij in Zoetermeer. Vorig jaar vergeleken we ze nog met Scrappy Hamilton, nu met al die extra muzikanten (en vooral blazers) kwam dat nog meer over.

LINKS:
La Balancoire
Geweldige videoclip van het nummer Jim Bean
Stochelo Rosenberg
Scrappy Hamilton
De Boerderij

Geen opmerkingen: