zondag 26 april 2009

Ad Colen Quartet mooie afsluiter Hot House seizoen


Net als gisteren in Q-bus was het concert vandaag een soort van cd-presentatie. Omdat bij de programmering nog niet duidelijk was of de cd al af zou zijn was het niet aangekondigd, maar net vandaag was de nieuwe cd 'Free"van het Ad Colen Quartet binnen gekomen. Op zich niets bijzonders, maar het gaf de avond een extra dimensie en het inspireerde de band zichtbaar.

Ad Colen speelt tenor- en sopraansax en deed dat met een enorme souplesse. Niet vaak iemand zo vingervlug over de kleppen zien gaan. Maar hij kon ook heel subtiel zijn. De muziek was wisselend zeer intiem en hard scheurend.

Gé Bijvoet is de pianist en gaf het optreden soms een klassiek tintje. Maar als dat nodig was beukte hij ook stevig mee in de meer rock getinte nummers.

We zagen hem al eerder met Lavalu in De Burgt, drummer/percussionist Yonga Sun. Toen waren we al onder de indruk, maar hier kon hij echt laten horen wat hij allemaal kon. Het repertoire was gevarieerd en dat was zijn spel ook, van heel klein naar heel groot, Moderne mainstream heette het in de aankondiging, maar het is meer, veel breder.

Het Quartet werd vervolmaakt door Wiro Mahieu (bekend van de Paul van Kemenade band)op de contrabas. Meestal op de achtergrond, maar soms in een hoofdrol. Maar zoals zo vaak bij bassisten een onmisbare schakel in het geheel.
Vier topmuzikanten die een avond hebben waarop alles goed gaat met een geïnteresseerd en enthousiast publiek zorgen ervoor dat de band het beste van zichzelf gaf. En je zag de band groeien tijdens het optreden. Een waardige afsluiter van het Hot House seizoen 2008/2009.

LINKS:
Ad Colen
Gé Bijvoet
Yonga Sun
Leids Jazztrio

Geen opmerkingen: