zondag 24 mei 2020

Sway at Home II deel 2

Het Sway at Home festival is afgelopen nacht goed bevallen, dus vandaag het tweede deel bekijken. Maar voor het zover is nog even bij zes andere livestreams langs. Om te beginnen Michelle David & The Gospel Sessions vanuit Paradiso. Prima plek voor geweldige gospel, zo kende ik Michelle David nog niet!
Het is de bedoeling dat dit een wekelijks terugkerend optreden gaat worden, iedere zondagochtend om 11 uur. En met steeds een speciale gast die een paar nummers meedoet. Vandaag is dat Wende Snijders, die hadden we ook nog nooit gospels horen zingen. (Hier terug te zien).
Dan over naar de Tolhuistuin voor een optreden van Blue Flamingo, voornamelijk bekend als 78-toeren dj, maar hier speelt en zingt hij live met Bart Wijkman op bas en Rick Linzel op piano. Een enkel eigen nummer, oude bekenden (van Ray Davies en Otis Rush) en een tweetal clips met duetten met o.a. Anneke van Giersbergen. Veelzijdige muzikant die zijn optreden afsluit als dj. Verrassend mooi! (Hier terug te zien).
Dan is er even pauze voordat het optreden van Esther van Hees & Mateusz Pulawski vanuit de studio van Mateusz begint. Het beeld is (en blijft) wat wazig, het geluid in eerste instantie ook, maar dankzij mee chattende kijkers is dat snel opgelost. Ze spelen vooral nummers van hun twee gezamenlijke cd's, maar ook een nummer van Wim De Craen en zelfs een nummer in het Pools. Boeiend concert vol verrassingen! (Hier terug te zien).
Daarna is het de beurt aan Simone Pormes die samen met Karel Boehlee en Peter Tiehuis het repertoire spelen wat je van ze verwacht. Veel Latijns-Amerikaanse jazz, vol overgave en passie vanaf het PrivePodium in Almere. (Hier terug te zien).
Dan naar het Beauforthuis voor Guus Westdorp die zich kris kras een weg door het repertoire van Ramses Shaffy baant. Heel herkenbaar allemaal en gelukkig geen poging om Ramses exact te kopiëren, maar daardoor mist het net datgene wat Ramses zo bijzonder maakte. (Hier terug te zien).
Tot slot van het rondje Nederlandse podia nog even naar De Effenaar voor een akoestisch optreden van Anneke van Giersbergen. Met veel covers en ook wat nieuwe nummers. Verrassende uitsmijter is Wish You Were Here van Pink Floyd. (Hier terug te zien).
Dan wordt het tijd om over te schakelen naar Amerika voor deel 2 van het Sway at Home festival. Organisator is de band Dustbowl Revival en de zanger/gitarist van de band, Zachary Lupetin opent deze tweede avond. Mooie uitvoering van Josephine (Chris Rea) en een mooi nieuw nummer. Hij zal op het eind van de avond nog terugkomen met een deel van de Dustbowl Revival.
Terrier is een gelukkig stel, singer songwriters, bestaande uit Ben Morrison (Brothers Comatose) en Erika Tietjen (T Sisters). En dat geluk stralen ze uit, in hun blikken en in hun muziek. Ontroerend!
Dankzij Elana James kwam ik achter dit festival. De zangeres en violiste van Hot Club of Cowtown speelt heerlijke Western Swing/Texas Fiddle Tunes/Gipsy Swing. Speciaal voor haar vader zingt ze I'll Fly Away. Heerlijk!
Shirli McAllen, zangeres van de Leftover Cuties, heeft een prachtige stem en een bariton ukelele. Prima mix van rock en blues!
Lindsay Lou speelt vanavond ook solo met vooral eigen nummers. Alleen vanwege de verjaardag van Bob Dylan laat ze een uitstekende versie horen van Don't Think Twice, It's Alright!
Met het optreden van Mary Gauthier & Jaimee Harris komt er een politiek/geëngageerd laagje bij met nummers als The War After The War en Soldiering On. Mooi om twee generaties singer-songwriters zo samen te horen!
Onverwacht boeiend is het optreden van Valerie June uit Memphis. Fijne mix van Americana en soul met gitaar en banjo. Prachtig Multi-Culti, daar kan er niet genoeg van zijn!
Afsluiter is natuurlijk organisator de Dustbowl Revival, niet in de bezetting die we vorig jaar nog zagen in de Q-Bus in Leiden, maar in een minimale 4-mans bezetting. En om eerlijk te zijn, dit is eigenlijk écht beter daar op de oprijlaan van Zachary.
Misschien komt er een vervolg op dit festival in juni, ik hoop het, want dit smaakt naar meer! (Hier terug te zien).

LINKS:
Michelle David & The Gospel Sessions
Wende Snijders
Paradiso
Blue Flamingo
Tolhuistuin
Esther van Hees & Mateusz Pulawski
Simone Pormes
PrivePodium
Guus Westdorp
Beauforthuis
Anneke van Giersbergen
Effenaar
Dustbowl Revival
Elana James
Leftover Cuties
Lindsay Lou
Mary Gauthier
Jamiee Harris
Valerie June
Sway at Home

Geen opmerkingen: