zondag 10 mei 2020

Verrassende optredens vandaag op diverse live streams

De Amsterdamse Tolhuistuin komt sinds vorige week onder de noemer Sunday Sounds met een live stream op de zondagochtend om 11.00 in samenwerking met Excelsior Recordings. Vandaag is er een optreden van singer-songwriter Bertolf die de afgelopen maanden, noodgedwongen, veel nieuwe liedjes heeft geschreven en daar een aantal van laat horen.
Ook cabaretier Dolf Jansen is er bij als presentator, dichter, interviewer én zanger. Samen met Bertolf zingt hij Harvest van Neil Young en Teach Your Childeren van CSN&Y. Het leuke van die live streams op Facebook of YouTube is dat er ook direct commentaar kan worden geleverd door de kijkers. Het optreden is nog wel terug te zien op de site van de Tolhuistuin, maar dat commentaar mis je dan wel en dat is soms hilarisch. 'Ik wist niet dat Dolf kon zingen.'
Dan naar Engeland voor het Jelli Fest Online met optredens van 9 singer-songwriters, soms met eigen nummers, soms met covers. Er kan gedoneerd worden, niet voor de muzikanten ditmaal, maar voor de NHS. De eerste artiest is Rich Sidwick.
Maaike Siegerist speelt samen met Jonni Slater op toetsen. Maaike komt oorspronkelijk uit Rotterdam maar woont al een tijdje in Engeland. Zag haar in 2013 een paar keer in Leiden. Een hoogtepunt van dit festival, prachtige stem!
Het is georganiseerd door Jelly Records, een onafhankelijk management en platenlabel uit Bristol. Het geheel duurt zes uur, en dat is wat veel, maar leuk om op de achtergrond aan te laten staan. Zoals bij Taya Minchington.
Verder horen we nog: Tom Youdan.
Het is maar een kleine stap naar het Beauforthuis in Austerlitz waar we beginnen met een kort optreden van singer-songwriter Fabienne Julie. Speelt maar vier liedjes, maar dat doet ze mooi als voorprogramma van Robert Jan Stips.
Want ja, dat is, niet geheel onverwacht, het muzikale hoogtepunt van vandaag. Het soloconcert van Robert Jan Stips bij de zondagse Beauforthuis-sessie. Een genot voor het oor én oog, prachtig in beeld gebracht door Parmando 24culture. Een muzikale carriere samengevat in één uur, bekend en minder bekend werk met meer dan interessante muzikale verbanden.
Present From Nancy (Super Sister) in combinatie met Quarantaine dat hij samen met Freek de Jonge maakte, Beethoven in combinatie met Nescio (Nits), Tons of Time (Golden Earring), Peaches en Regalia (Mothers of Invention) met een nummer van Retsis Repus 2019 en dan opeens Una Paloma Blanco (George Baker) als Leonard Cohen, práchtig! De stream eindigt met Still Believe (Herman Brood) gecombineerd met Window of my Eyes (Cuby & The Blizzards) en tenslotte het onvermijdelijke She Was Naked, waar het voor Robert Jan Stips en Super Sister (en mij) allemaal mee begon. Ga ik snel nog eens terugluisteren hier!

LINKS:
Bertolf
Dolf Jansen
Tolhuistuin
Fabienne Julie
Robert Jan Stips
Beauforthuis

Geen opmerkingen: