donderdag 27 februari 2020

Drukke tweede voorronde Leidse Jazz Award

Vanavond de tweede voorronde van de Leiden Jazz Award in de ingangsfoyer van de Stadsgehoorzaal. Het is aanmerkelijk drukker dan twee weken geleden en al dat publiek kan genieten van ten eerste de Zuid Koreaanse drummer Kibeom Shin. Hij start met een mooie drumsolo en laat vervolgens horen dat hij met Chaerin Im (piano), Andrea Leone (sax), Duarte Cotta (gitaar) en Barış Ofluoğlu (bas) een prima set melodisch jazz(rock) kan neerzetten.
Tweede kandidaat is zangeres Hila Hutmacher. Zingt eigen nummers met goed geïntegreerde scat en vormt met Omer Govreen (bas), Katja Hyun Jung Ji (piano), Nino Baleyte (drums) en vooral Joel Metz (sax) een uitstekend geheel.
Ook de derde kandidaat komt uit Zuid Korea, multi-instrumentalist Kyongho Park is hier vanavond als pianist (speelt ook bas en sax). Hij start met een piano solo en laat ook verder mooie piano solo's horen. Het is mooi, maar het repertoire dat hij samen met Adrien Losco (sax), Jeong Hwan Lee (bas) en Nick Thessalonikefs (drums) laat horen is niet echt verrassend.
Tenslotte de vierde kandidaat, óók uit Zuid Korea, is zangeres Ju Young Lee. Ze zingt prachtig, ernstig geïnspireerd door Ella Fitzgerald, maar haar vaste begeleider op de piano, Jonathan Nagel, is er niet bij en met invaller Martin blijft het optreden beperkt tot twee nummers en 10 minuten.
De jury is er vanavond vrij snel uit: drummer Kibeom Shin en zangeres Hila Hutmacher gaan door naar de finale op 22 maart, zangeres Ju Young Lee wordt uitdrukkelijk uitgenodigd voor een herkansing in 2021.
Nog meer foto's én een filmpje (met muziek) zijn te vinden bij Leidse Glibber. Nog meer verslag is er bij 3voor12 Leiden.

LINKS:

zaterdag 22 februari 2020

Boeiend tweede lustrum Peel Slowly And See

In januari 2013 was de eerste editie van Peel Slowly and See in het Imperium Theater in Leiden met drie optredens, nu is de tiende editie met maar liefst 18 optredens voor het eerst neergestreken in de Marktsteeg. In Scheltema opent de Leidse band Melle, vorig jaar winnaar van de Nobel Award en al wel eerder solo gezien, nu voor het eerst met een band. Prima opening van het festival!
Er staan dit jaar opvallend veel buitenlandse bands op het programma, om te beginnen Ottla uit België. Een nieuwe groep rond gitarist Bert Dockx, die zin had om ook eens wat jazz te gaan spelen. Het resultaat mag er zijn, een sextet met een mix van rock en jazz, een Belgische variant op onze eigen Kruidkoek. Ook de titels van de nummers (Stofwolk, Huisje Tuintje) doen kruidkoekerig aan. Niks mis mee dus, heerlijke band!
In de grote zaal van Gebr. de Nobel staat inmiddels de eveneens Belgische band Isbells te spelen. Geweldige Indie folk met veel elektronica en hele mooie zangpartijen. Maar er mist na een tijdje toch wat variatie, tijd voor een volgend optreden.
Marktsteeg 10, de derde lokatie van het festival (de Marktsteeg is nog geen 100 meter lang en alle drie de locaties zijn hier te vinden), biedt plaats aan Spoelstra, multi-instrumentalist uit Leiden die al jaren solo met heel veel elektronica boeiende optredens weet neer te zetten. Ook vanavond weer.
Uit Engeland, maar eigenlijk van over de hele wereld, komen Kefaya & Elaha Soroor. Jazz meets wereldmuziek, een soort van Afghaanse fusion. Bijzonder!
Dan weer even terug naar eigen land met de Rotterdamse band Neighbours Burning Neighbours. Uitstekend viertal met heerlijke noise pop. Beetje van Swans, Slits, Sonic Youth en Gore, maar wel heel eigen. Zeer verrassend!
Uit Rusland komt de 'nieuwe festival sensatie' Shortparis. De grote zaal van Gebr. de Nobel is inmiddels flink volgelopen en het blijkt een goed geoliede machine, zeker dansbaar, maar wel zonder ziel. Net zoals Depeche Mode vroeger, want daar worden ze vaak mee vergeleken. Het is gemaakt en achterhaald, maar misschien wel een goede inzending voor het Songfestival volgend jaar?
Uit Amsterdam komt singer-songwriter Lena Hessels die met elektronica en gitaar een niet al te toegankelijk, maar wel mooi optreden neerzet.
Een andere singer-songwriter vanavond is de Leidse Mevrouw Tamara met haar band. Mooie, dromerige liedjes ergens tussen Eefje de Visser en Spinvis in. Zag haar jaren geleden al een paar keer solo, met band erbij is het af!
Vreemde maar interessante eenden in de bijt zijn Ned McGowan & Guy Livingston , twee Amerikanen met een modern klassieke achtergrond die de hele wereld afreizen, maar ook verbonden zijn aan de Leidse Universiteit. Het eerste deel van het optreden bestaat uit 1 minuut improvisaties op
(bas)fluit, piano en metronoom. Waarbij het publiek mag raden of het langer of korter was dan 1 minuut. Het tweede deel van het optreden bestaat uit langere uitvoeringen van Winter Music (John Cage) en Gymnopédie (Erik Satie). Een boeiend, muzikaal omlijst, hoorcollege dat geen moment gaat vervelen.
Wat ook niet verveelt is het Engelse Cykada die aanstekelijke 'heavy jazz' spelen. Maken er een geweldige show van met veel improvisatie. Je hoort er Frank Zappa, The Soft Machine én Status Quo in terug met af en toe een vlaag Oosterse muziek. Geweldige en zeer swingende band, mooi moment om hier het festival af te sluiten.
Het was een mooie editie van Peel Slowly and See, misschien wel de beste tot nu toe. Zéér gevarieerd en ook zeer internationaal, terwijl er voldoende ruimte was voor Leids en ander Nederlands talent. En ook de nieuwe lokatie in de Marktsteeg is zéker voor herhaling vatbaar!
3voor12 Leiden was er natuurlijk ook en zag deels dezelfde, deels andere optredens. En ook Louder Than War was er bij.

LINKS:
Melle
Ottla
Isbells
Spoelstra
Kefaya & Elaha Soroor
Neighbours burning Neighbours
Shortparis
Lena Hessels
Mevrouw Tamara
Ned McGowan & Guy Livingston
Cykada
Peel Slowly and See
Scheltema
Gebr. de Nobel
Marktsteeg 10

zondag 16 februari 2020

cd-recensie: Esther van Hees-Gelukkig Zijn*****

Stel je neemt elf Nederlandstalige liedjes van 7 Vlaamse en één Nederlandse muzikant en je zet die, de originele versies dus, op een cd en je krijgt een redelijk onevenwichtig album. Stel je neemt diezelfde elf liedjes en laat ze door een trio op een cd zetten dan krijg je opeens een pareltje.
Dat is precies wat de Vlaamse zangeres Esther van Hees heeft gedaan met Gelukkig Zijn. Samen met Jeroen van Vliet op piano en saxofonist Miguel Boelens is er een prachtig, evenwichtig geheel ontstaan van liedjes die Esther al haar hele leven meezingt.
Dit album bewijst opnieuw de veelzijdigheid van de zangeres, die eerder jazzplaten (o.a. met Mateusz Pulawski) maakte en een plaat met dansbare popballads als Esther Von Haze. Deze nieuwste productie is dan weer een mix van kleinkunst en Nederlandstalige pop.
Opvallend is dat veel van de Vlaamse artiesten niet of nauwelijks bekend zijn in Nederland, veel verder dan Raymond van het Groenewoud (Twee Meisjes en Gelukkig Zijn) en Louis Neefs (Benjamin) kom ik niet. Michel Fugain (Fransman) natuurlijk weer wel, maar deze Nederlandse versie van Ann Christy (Zoals een Mooi Verhaal) kende ik nog niet, net zo min als het ooit door haar gezongen Dag Vreemde Man. Voor Nederlanders zijn Sammy en Laat Me van Ramses Shaffy het bekendst, maar Rozane van Wim de Craene (was ooit een protege van Ramses Shaffy), een prachtig nummer, is ook nieuw voor mij. Het eerder genoemde Benjamin ken ik dan wel weer van Bobbie Gentry, maar dat Louis Neefs het ook op zijn repertoire had staan wist ik niet. Naast de gedragen zang van Esther moet ook het ingetogen spel van Jeroen van Vliet en Miguel Boelens vermeld worden, met zijn drieën máken zij deze plaat.
Kortom een mooie doorsnee van vooral Vlaamse kleinkunst-pop, prachtige nummers en door Esther van Hees geweldig verwoord,  gecombineerd en gepresenteerd, een plaat waarvan je, ondanks de soms sombere thematiek, blij van wordt!
Op 12 maart dit jaar speelt het trio nummers van deze cd tijdens Jazz in de Kamer in Leiden, de kaartjes heb ik gelukkig al.

LINKS:
Esther van Hees
Jeroen van Vliet
Miguel Boelens

donderdag 13 februari 2020

Leiden Jazz Award toont weer louter talent

De eerste voorronde van de twaalfde Leiden Jazz Award is weer van een hoog niveau. Ondanks de wegens griep afwezige Nikos Charalambous staan er toch drie hoogwaardige optredens in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Het begint met altsaxofonist Martin Diaz (begeleid door Floris Kappeyne (piano), Omer Govreen (bas), Lucas Martinez (tenorsax) en Ilia Rayskin (drums), samen het Identities Quintet). Martin opent met een prachtige solo en speelt drie eigen nummers van een nog op te nemen plaat met deze groep.
De tweede kandidaat is klarinettist Marti Mitlavila (het gaat altijd om de solisten bij de Leiden Jazz Award), die samen speelt met bassist Simon Osuna en drummer Eloi Pascual. Heerlijk lyrisch en toch een ingetogen presentatie, met veel expressie en héél toegankelijk!
Derde en dus laatste kandidaat vanavond is Zhivko Vasilev die de Bulgaarse kaval bespeelt. Dat is een soort kruising tussen blokfluit en dwarsfluit en vooral gebruikt in Bulgaarse en Turkse volksmuziek. Maar hier speelt hij er jazz op samen met gitarist Yuri Rhodenborgh. Interressant en onverwacht bij een jazzwedstrijd, doch net  niet genoeg om de finale te halen. Martin en Marti gaan door naar de finale op 22 maart. Op 27 februari is de tweede voorronde, weer in de Stadsgehoorzaal.
Leidse Glibber en 3voor12 Leiden waren er natuurlijk ook.

LINKS:
Martin Diaz
Floris Kappeyne
Omer Govreen
Lucas Martinez
Ilia Rayskin
Marti Mitjavila
Simon Osuna
Eloi Pascual
Zhivko Vasilev
Yuri Rhodenborgh
Leiden Jazz Award
Stadsgehoorzaal

zondag 9 februari 2020

Stormachtige Gluren Bij De Buren een succes met Kyra

Voor de derde keer strijkt Gluren Bij De Buren neer in Leiden, en voor de derde keer ontvangen we live muziek in onze huiskamer. Wij stellen deze beschikbaar en krijgen dan op een gegeven moment een artiest toegewezen die zich daarvoor heeft opgegeven. De eerste keer was dat het Duo RoMa, vorig jaar de Amsterdamse Lily Kiara en vandaag speelt singer-songwriter Kyra Berris bij ons.
Ze zong al voordat ze kon praten, schrijft al jaren eigen liedjes en is zich daar bij gaan begeleiden op gitaar. Mooie nummers in zowel Engels als Nederlands en wat een mooie stem! Ze doet drie optredens van telkens een half uur. Wij en de bezoekers zitten ademloos te luisteren, zelfs bij het afgeladen derde optreden (en dat ondanks het stormachtige weer). Hopelijk zien we haar de komende tijd vaker terug in Leiden en omstreken!

LINKS:
Kyra Berris
Gluren Bij De Buren Leiden

zaterdag 8 februari 2020

Verrassende avant-garde jazz bij De Twee Spieghels

Anaphora is een jong internationaal trio uit Rotterdam dat een eigen repertoire en eigen arrangementen speelt dat elementen bevat van free jazz to modern klassiek. Niet het gebruikelijke repertoire voor De Twee Spieghels, maar het is verrassend goed met veel vrije improvisatie. Pianist Filippo Deorsola, drummer Ap Verhoeven en bassist Jonathan Ho Chin Kiat maken er een opvallende middag van!

LINKS:
Anaphora
Filippo Deorsola
Ap Verhoeven
Jonathan Ho Chin Kiat
De Twee Spieghels

zondag 2 februari 2020

Veelzijdige zondag

Misschien is het minder veelzijdig dan gisteren, maar het is ook vandaag weer een mooi palet met jazz en blues. Te beginnen bij Belgisch Biercafé Olivier waar Simone Mens vandaag saxofonist Ruud de Vries heeft uitgenodigd voor een mooie sessie met prima jazzstandards. Daar kom je de zondagmiddag wel mee door!
Toch op het eind nog even naar De Twee Spieghels voor Zoë de Priester met haar band. Oók jazzstandards, maar dan meer uit de vocale hoek. En wat een geweldige band heeft ze meegenomen: Danilo Mormandi (gitaar), Lorenzo Mastrogregori (drums) en Jackson Lee (bas) vormen de ideale basis. Mooie afsluiting van de zondagmiddag.
En omdat het toch om de hoek is vanavond nog even naar de Men in Blues in 't Praethuys. Altijd goed met vanavond Chris, Sven, Peter en Harm. Verrassend mooie versie vanavond van Sugaree (Grateful Dead) gezongen door Harm van Sleen!

LINKS:
Simone Mens
Ruud de Vries
Belgisch Biercafe Olivier
Zoë de Priester
De Twee Spieghels
Men in Blues
't Praethuys

zaterdag 1 februari 2020

Zingen, dichten en blazen

Veel gevariëerder dan vandaag kan het muzikaal gezien niet worden. Het begint met singer-songwriter Kyra Berris bij het radioprogramma Cultuur071 op Sleutelstad radio. Ze komt vertellen over haar optreden volgende week (9 februari) tijdens Gluren bij de Buren (bij MuziekGezien thuis!) en zingt ook een eigen nummer: Luisteren. Het halve uurtje met haar en Floris Hessing (ook deelnemer van Gluren bij de Buren én technicus bij Cultuur071) is terug te luisteren op soundcloud. Inclusief Kyra's liedje!
Dan door naar de bibliotheek aan de Nieuwstraat waar in het kader van de poëzieweek 14 Leidse dichters korte optredens verzorgen. Waaronder Pink Meltzer die voordraagt uit haar nieuwste bundel Er Zit Geen Dak In Verdriet. Gedichten zijn eigenlijk liedjes zonder muziek, hoewel het met een metronoom erbij toch wel erg dicht in de buurt komt! Leidse Glibber was er ook en heeft een veel uitgebreider verslag.
Vervolgens weer snel door naar de opening van een tentoonstelling van dichter én schilder Christiaan van Tol in de Old School en, om de dag af te sluiten, naar De Twee Spieghels waar trompettist Pascal Janssen de boel muzikaal op stelten zet met pianist George Tsolis, drummer Owen Hart jr, saxofonist Miguel Sucasas en bassist Alessio Calore. Swingende jazzstandards met een mooi blazersduo, dat is genieten!

LINKS:
Kyra Berris
Floris Hessing
Gluren bij de Buren Leiden
Sleutelstad
Cultuur071
Pink Meltzer
BplusC
Pascal Janssen
George Tsolis
Owen Hart jr
Miguel Sucasas
Alessio Calore
De Twee Spieghels