zondag 26 juni 2016

Lakenfeesten sluiten in stijl af

Op weg naar de afsluitende dag van de Lakenfeesten in Leiden komen we toevallig langs Kleedvermaak op de Haarlemmerstraat waar jonge dj's van muziekschool The Rock Factor staan te draaien. Hier doet Tijn zijn prima pop-up optreden.
Maar we zijn onderweg naar de dertigste editie van De Gouden Pet met meer artiesten en optredens dan ooit. Om te beginnen zien we de Groningse singer-songwriter (met Surinaamse roots) Arnold Veeman bij de Waag.
Even verderop, op het terras van Van Engelen speelt nog een singer-songwriter namelijk Maarten Willems, samen met Frank Verlaan op de mandoline. Het concours begint mooi ingetogen.
Ook bij Dende even verderop is muziek, hier van de groep Palaver. Waren in 2011 en 2012 nog finalist en zijn inmiddels gegroeid van trio naar kwartet met een bassist erbij.
Bij Meneer Jansen, we lopen nog steeds langs de Nieuwe Rijn, speelt het Zoetermeerse trio Lyrics on Track. De zon is inmiddels goed doorgebroken dus alle optredens zijn lekker op straat.
Geersgewijsgedaan stond niet in het programma en is blijkbaar last minute erbij gehaald. Was al eens eerder van de partij, nu zingt de troubadour voor Bocconi.
Op het Burchtplein speelt Buzzking, ook al eens finalist hier. Maar toen als een mannen trio, nu als duo met een zangeres/gitariste erbij.
In de Nieuwstraat, voor Fates, maar eigenlijk naast het terras van De Twee Spieghels, speelt gitarist Amajunzi. De enige muzikant met een klein versterkertje, verder is alles helemaal akoestisch.
Overal is het lekker druk in het zonnetje, alleen bij De Bonte Koe is het vrij rustig in de schaduw. Geheel ten onrechte overigens, want Joni Sheila is een uitstekende zangeres. Vorig jaar winnares van de juryprijs, nu ook weer finalist.
En dat uitstekende zangeres kunnen we zeker ook zeggen van Marloes Klaasen, de tweede invaller van de dag. En wát voor een. Gaan we zeker nog meer van horen!
Het Katwijkse saxofoonkwartet Take 4 is hier ook niet voor het eerst, bij Jantje van Leiden zorgen ze voor wat verfrissing na al die gitaren die we tot nu toe hoorden.
Want bij de Coffee Company slaan de gitaren weer toe met Kommer en Kwel, met uiteraard treurige en tragische liedjes. Dan verlaten we De Gouden Pet even voor andere onderdelen van de Lakenfeesten zoals de saaie curiosamarkt op de Breestraat en de altijd wel weer verrassende Original Market bij de Pieterskerk.
Dan de halve stad door naar 't Praethuys voor de Sweet Summer Experience met muzikale en literaire optredens, action painting en tafels by Betsky. Met onder andere een optreden van mijn favoriete dichterette Pink Meltzer. Vorig jaar presenteerde ze hier haar nieuwste dichtbundel, nu draagt ze oudere én nieuwe gedichten voor. Met gitaarbegeleiding? Nee, dat lijkt maar zo.
Later speelt schilder en muzikant Justus Donker nog wel de blues met verschillende muzikanten. Boeiende jamsessie waar diverse musici Justus begeleiden op vooral percussie en gitaar. Het is hier zo gezellig dat we veel te lang blijven hangen voor de finale van De Gouden Pet.
Want als we aankomen bij het Hooglandse Kerkplein staat De Slechte Band al te spelen in afwachting van de uitslag. En die verbaast ons niets, want hoewel we maar 11 van de 40 acts hebben gezien, gaat Marloes Klaasen geheel terecht met de Juryprijs naar huis!
De publieksprijs gaat naar het trio W8FF die we vanmiddag gemist hebben, net zo als vorig jaar overigens. Maar na afloop spelen beide winnaars nog een nummer. Leuk Leiden lied van W8FF.
Marloes Klaasen geniet volop van haar prijs. Begrijpelijk, ze had zich te laat ingeschreven, maar stond hoog op de reservelijst en hoorde afgelopen maandag dat ze toch kon meedoen. Weinig publiciteit dus en dan tóch een hoofdprijs winnen. Op het terras van De Uyl van Hoogland viert ze het met een goed glas wijn en Pink vindt het helemaal top!
En dan sluit De Gouden Pet af met De Slechte Band en komt de dertigste editie tot een mooi einde. Ook Jan van der Sluis maakte een verslag van De Gouden Pet voor Sleutelstad en Leidse Glibber was er natuurlijk ook.
Op de terugweg nog even langs 't Praethuys waar Justus Donker weer aan het jammen is. En het is er weer veel te gezellig, we zijn niet weg te krijgen vanavond.
Behalve muziek heeft Justus ook nog geschilderd vandaag. Dit is één van de resultaten.
De Lakenfeesten hadden een prima weertje de afgelopen dagen en ondanks het overvolle programma was het (op een enkel minpuntje na) helemaal genieten!
En dan is het inmiddels zó laat geworden dat de Men In Blues in 't Praethuys hun wekelijkse opwachting maken. Met Chris Koenen, Robbie Carrée, Peter Wassenaar en Harm van Sleen. Volgende week spelen ze hier nog één keer voor de zomerstop met een hele speciale bezetting, niet te missen dus!

LINKS:
The Rock Factor
Kleedvermaak
Arnold Veeman
Maarten Willems
Palaver
Geersgewijs gedaan
Buzzking
Amajunzi
Joni Sheila
Marloes Klaasen
Take 4
De Slechte Band
Gouden Pet
Lakenfeesten
Pink Meltzer
Justus Donker
't Praethuys

Geen opmerkingen: