vrijdag 21 augustus 2015

Zomerse Jazz in de Gracht in Den Haag

Dagje Den Haag vandaag, niet dat er niets te doen is in Leiden, maar zo'n gezellig, gezamenlijk, zomers uitstapje is ook wel eens leuk. Eerst een bezoek aan de beeldententoonstelling Vormidable op en rond het Lange Voorhout, dan naar Jazz in de Gracht rond de (Dunne) Bierkade. Begint direct goed met de blues van Big Mike, een traditionele Amerikaanse zanger/gitarist.
En er is natuurlijk ook Leidse inbreng met het Martijn van Iterson Trio dat hier een aantal prachtige optredens neerzet. 16 september a.s. is hij weer gewoon te zien in De Twee Spieghels, dan wel met andere muzikanten erbij. Hier speelt hij met drummer Marcel Serierse en bassist Frans van der Hoeven. Héél mooi, jammer alleen dat Big Mike hem iets te hard (qua volume) op de hielen zit.
Inmiddels zijn we neergestreken op één van de vele terrasjes aan de Dunne Bierkade (in feite is het bijna één lang terras) en genieten zo van Esther van Hees met haar quartet. Altijd weer een genoegen om te zien en te horen, wát een prachtige stem. Vandaag schittert ze met Haye Jellema, Reindert Kragt en Marius van den Brink.
Iets minder mobiel vanwege het gezellige terras (wordt al snel een 'joint' venture met Haagse dames), dus Eric Ineke's JazzXpress alleen vanaf de achterkant gezien. Fijne hardbop met in ieder geval Rik Mol op trompet en Sjoerd Dijkhuizen op sax.
Het hele Jazz in de Gracht ademt de sfeer uit van een gezellig buurtfeestje, maar er staat hier echt wel héél véél Nederlandse toptalent uit de jazz te spelen. Zo ook de Boy Edgarprijs 2015 winnares Tineke Postma. Met Martijn Vink, Frans van der Hoeven (alweer!) en Marc van Roon volgt er een adembenemend concert!
Dan wordt het langzaam donker, de avond valt, en er is nog een nieuwe, extra festivallocatie aan de (nieuwe) Veenkade met onder andere optredens van BRUUT! en Hans Dulfer. Waren we graag bij geweest, maar de afstand is net iets te groot. Dus eindigen we nog even, genietend over deze roze bloemenparade, van de pop-jazz van toetsenist/zanger Thom Hoorweg met zijn band. Is óók een mooie afsluiter van deze verrukkelijke muziekavond...
Zaterdag gaat Jazz in de Gracht nog door, maar dan blijven we weer even in Leiden vanwege verjaardagen. Oók met muziek!

LINKS:
Big Mike
Martijn van Iterson
Esther van Hees
Eric Ineke
Tineke Postma
Thom Hoorweg
Jazz in de Gracht

Geen opmerkingen: