donderdag 13 maart 2014

Vanilla Fudge komt langzaam op gang

Vanilla Fudge is een legendarische Amerikaanse band die bestond van 1966 tot 1970, in die tijd vijf geweldige lp's maakten met de onsterfelijke versie van You Keep Me Hanging On als hoogtepunt, top 10 in Amerika, bescheiden hitje hier in Nederland. En vanavond staan ze zomaar ineens in De Boerderij in Zoetermeer.
Allemaal 65+ inmiddels en zonder bassist Tim Bogert die gestopt is met toeren, maar een waardige vervanging heeft in Pete Bremy. Maar zanger/organist Mark Stein, drummer/zanger Carmine Appice en gitarist/zanger Vince Martell doen het nog steeds. Nooit eerder live gezien, dus het is hoog tijd.
Ze waren natuurlijk de grondleggers van de hard rock/heavy metal, zonder Vanilla Fudge zouden bands als Deep Purple en Led Zeppelin niet bestaan hebben, maar het opvallendste was dat ze vooral uitmunten met eigen versies van andermans nummers, pas veel later gingen ze eigen nummers schrijven. En ze speelden gewoon nummers die 5 tot 10 minuten duurden, ongehoord in die tijd. Tot zover de geschiedenis, ik lijk Leo Blokhuis wel. Hoe was het concert dan???
Het is het eerste optreden van hun Europese tournee en dan slaat de jetlag wel eens toe. Ze spelen bijna de hele eerste lp integraal in volgorde, mooi, maar overtuigend is het nog niet direct. De plaat was beter zeg je dan.
Dan komen ze eindelijk op gang met latere nummers als Some Velvet Morning (Lee Hazlewood), Season of The Witch (Donovan) en Shotgun (Junior Walker) met een ouderwets lange én boeiende drumsolo van Carmine Appice. Tenslotte nog een prachtige Dazed & Confused van Led Zeppelin (voorprogramma van Vanilla Fudge eind jaren 60 in Amerika!) en als toegift natuurlijk het nog ontbrekende nummer van de eerste lp: You Keep Me Hanging On! Boeiend concert, kwam langzaam op stoom, maar had het voor geen goud willen missen!
Op de terugweg nog even langs Estaminet Schommelen waar Tim Eijmaal (Sven Hammond Soul) en Lucas Meijers lekker aan het jammen zijn. Van raggae tot blues, alles komt voorbij. Leuke afsluiting van deze avond.

LINKS:
Vanilla Fudge
De Boerderij
Tim Eijmaal
Lucas Meijers

Geen opmerkingen: