zondag 23 mei 2010

Koude rillingen bij Polar Bear


In het voorprogramma van Polar Bear in Leiden speelde de Rotterdamse zesmans fusion band The New Earth Group een mix van alle mogelijke muziekstijlen. De band had eerder op de dag al een Guerrilla Gig bij het Van der Werfpark in Leiden gedaan, iets wat ze wel vaker doen. Hun optreden in LVC was prima met voornamelijk nummers van hun meest recente cd/2lp Eurafricarabia, hadden misschien wel iets meer ander materiaal willen horen, iets meer variatie, iets meer stijlwisselingen. TNEG is 1 van die jonge vernieuwende bands die de funny smells rond de jazz helemaal wegnemen met eigen materiaal, invloeden vanuit veel culturen/stijlen en jazz weer tot leven brengen.

Datzelfde geldt ook voor de Engelse band Polar Bear, verfrissend nieuwe jazz. Vorig jaar op IJazz (bestaat dat nog?) het staartje van hun optreden gezien, nu gelukkig een compleet concert, zo vaak zijn ook weer niet in Nederland. Grensverleggend is wel het minste wat je van Polar Bear kunt zeggen. Koude rillingen bij een combinatie van postjazz, pop, funk en freejazz.

Saxofonist Pete Wareham was er deze keer niet bij, in zijn plaats speelde Ingrid Laubrock, maar dat heeft ze vast vaker gedaan, het viel niet op dat ze inviel. De andere, vaste saxofonist was Mark Lockheart, samen speelden ze de sterren van de hemel.

Frontman van Polar Bear is de geweldige drummer Seb Rochford, onmisbaar is Leafcutter John op gitaar, elektronica en ballon (!). Maar 1 van de beste hoogtepunten was de bassolo van Tom Herbert die soleerde met zijn eigen bassamples. Onvergetelijke avond en goed dat het ook buiten het traditionele Leidse jazzcircuit plaatsvind.

LINKS:
Polar Bear
New Earth Group
Guerrilla Gig TNEG in Leiden
LVC
Hot House/Burcht Jazz

Geen opmerkingen: