zondag 16 mei 2010

OMFO & Lovsky goed maar er mist iets


OMFO is een bont gezelschap muzikanten die muziek maken die gebaseerd is op volksmuziek uit Oekraine en Klein Azie, maar met duidelijke westerse invloeden richting pop en jazz. De vijfmansformatie rond German Popov (electronica, kurai en zang) speelde deze avond met Fay Lovsky als gast.

Een exotisch gezelschap met exotische instrumenten zoals de buzuki, de mondharp en allerlei percussie instrumenten. De basis voor alle nummers kwam uit een laptop wat Fay Lovsky haar alter ego noemde.

Fay Lovsky speelde zelf op veel nummers een elektriche, fretloze bas, maar daarnaast speelde ze ook vibrafoon, theremin en zong ze. Zoals een soort soort Balkanversie van het Geuzenlied Merck toch hoe Sterck. Het gezelschap speelde twee boeiende sets van 60 minuten, maar de hele tijd heb je het gevoel dat er iets mist, het moment dat het publiek het niet meer kan houden, de stoelen opzij schuift en massaal gaat dansen ligt binnen handbereik maar het gebeurt niet.

De tweede set opende met een kort overzicht van de geschiedenis van de Theremin. Het enige muziekinstrument dat je bespeelt door het nĂ­et aan te raken. Vooral veel gebruikt in SF/thriller/horror-films in de jaren 50 en 60, dus een SF-nummer was het vervolg.
Maar nog steeds mist er iets, pas tegen het einde van het concert blijkt wat ontbreekt, of eigenlijk teveel is. Een nummer (Dagestan?) wordt gespeeld zonder laptop en hoewel de laptop ogenschijnlijk geen dominante rol speelde bij het concert, blijkt de band zonder laptop veel meer los te gaan.
Het was zonder meer een boeiend concert, maar zonder laptop had het misschien nog veel beter kunnen worden. Desalniettemin was het genieten.

LINKS:
OMFO
Fay Lovsky
De X

Geen opmerkingen: