maandag 24 mei 2010

Leidse hofjes laten van zich horen


In het kader van de Cum Laude Concerten (door jonge musici bijna van het conservatorium of net afgestudeerd) waren er vandaag de Hofjesconcerten in 10 Leidse hofjes. Het merendeel is klassiek, maar er warwn ook drie jazzconcerten.
In de Houttijnshof speelde het Morris Kliphuis Trio een aantal boeiende sets. Een 'kleine' band met Morris Kliphuis op hoorn, Tato de Moraes op gitaar en Remco Menting op snare drum & percussie. Speelden nummers van hun nieuwste cd (ep) en nummers van uiteenlopende muzikanten als Sonny Rollins, Duke Ellington en Michael Jackson. Ze speelden lekker klein, dat is de opzet van de groep, en dat paste uitstekend in dit kleine hofje. Drie bijzondere muzikanten, met een eigenzinnig repertoire, waar we in de komende jaren vast nog veel van gaan horen.

In de Jan Michielshof speelden saxofonist Maarten Hogenhuis en gitarist Reinier Baars. Twee prima muzikanten in een uitstekende combinatie met een afwisselend repertoire variƫrend van Thelonious Monk tot How Deep is The Ocean van Irving Berlin. Heerlijke muziek voor een zonnige tweede pinkstermiddag.

De eerste twee optredens waren van 1 tot 5, het laatste optreden begon om 5 uur. In de Jan de Laterehof, een studentenhuis, speelde WEIZZ!, winnaars van de Keep an Eye on Jazz Award 2009. Dat leverde ze een optreden op het IJazzfestival op dat door het slechte weer behoorlijk in het water viel. Niet muzikaal, wel wat publiek betreft.

Bijna een jaar later zijn ze alleen maar beter geworden, meer diepgang, meer ervaring. Het hofje is intussen afgeladen vol, niet alleen Leidse muziekliefhebbers, maar ook heel veel studenten. En die hebben het goed voor elkaar. Er schijnt een grote schoonmaak geweest te zijn, de bar draait op volle toeren en tijdens de eerste twee sets waren er meer dan 100 toeschouwers. Goed om eens te zien dat er ook integratie tussen Leienaars en studenten mogelijk is. Dat kan wel vaker.

LINKS:
Cum Laude Concerten
Morris Kliphuis Trio
Remco Menting
Maarten Hogenhuis
Reinier Baas
WEIZZ!
WEIZZ! op IJazz

Geen opmerkingen: