vrijdag 21 augustus 2009

Weeralarm blijkt Loosalarm in Haarlem Jazzstad


Voor deze dag had het KNMI een weeralarm afgegeven, zwaar onweer en hevige wind werden voorspeld, maar zoals uit deze foto blijkt was het loos alarm, een prachtige zonsondergang met nauwelijks wolken en niet meer dan een licht briesje. Voor lokale festivals is zo'n weeralarm natuurlijk heel vervelend, ht kost ze toch honderden bezoekers van buiten de stad. Zou een schadeclaimbij het KNMI mogelijk zijn?

Op deze tweede dag van het festival in Haarlem stond Benjamin Herman centraal, maar geopend werd er met Pasborg's Odessa 5. Deze groep muzikanten uit Scandinavie rond drummer Stefan Pasbortg speelde een set met eigen composities en eigen arrangementen van bestaande nummers. Vooral de Mingus medley maakte indruk.

De groep bestond verder uit drie saxofonisten en een tubaspeler (die de baspartijen voor zijn rekening nam). Voor het blaatste nummer (Free) kwam de achtjarige Tristan uit Alkmaar de band versterken. Via email had hij laten weten een fan te zijn en daardoor stond hij nu opeens in Haarlem in de tent op de Grote Markt. Heel goed dat deze band zo'n jongen deze kans geeft!

De rest van de avond stond in het teken van Benjamin Herman. Die had Carte Blanche gekregen voor deze avond. En wat doe je dan? Je vraagt je favoriete combo uit om op te treden en mee te spelen. Het Stan Tracey Trio was speciaal voor deze dag overgevlogen uit Engeland en gaf met Benjamin Herman op saxofoon en Guy Barker op trompet een goed, maar enigzins voorspelbaar concert.

Stan Tracey is een oude veteraan op de piano die het nog altijd goed doet. Het trio was een goede basis voor trompet en sax, maar de variatie ontbrak een beetje. Het was dan ook erg rumoerig in de tent. Het Monk nummer Bahai (?) was echter wel prachtig.

De Ragtime Wranglers waren volgens Benjamin Herman de coolste band van dit moment, maar of hij dat muzikaal bedoelde of visueel was niet duidelijk. De simpele rock-a-billy band was leuk, maar zonder saxofoon was het best wel saai geweest. Om dat te verdoezelen hadden ze een stel striptease danseressen ingehuurd. Het kreeg de tent stil, maar verhoogde het muzikale niveau niet.

De avond eindigde met een optreden van het Benjamin Herman 4tet. Swingend zoals we hem kennen met onder andere Carlo de Wijs op Hammond en Jesse van Ruller op gitaar. Groots optreden, maar omdat alles ervoor wat was uitgelopen veel te kort.
Al met al was het een prima avond, volgend jaar vast weer! Afhankelijk van de artiest die dan de donderdagavond de vrije hand krijgt.

LINKS:
Pasborg's Odessa 5
Stan Tracey
Guy Barker
Ragtime Wranglers
Benjamin Herman
Haarlem Jazzstad

Geen opmerkingen: