vrijdag 14 augustus 2009

15e Antwerpse Orgelwandeling goede afwisseling

De tweede dag van Jazz Middelheim was voor ons niet zo interessant. Dee Dee Bridgewater zagen we al vaker, altijd goed met haar American Songbook repertoire en volgens de Gazet van Antwerpen het eerste hoogtepunt van Middelheim. De dag opende met het Belgische Erik Vermeulen Trio, dat zal best goed geweest zijn. Maar de belangrijkste reden om deze dag over te slaan was Hans Teeuwen, die boycotten we namelijk. En volgens de Gazet van Antwerpen terecht. 'Teeuwen acteerde jazz zoals het er volgens reclamejongens hoort uit te zien....Een sterke stem, een fraai timbre, dat leek bijzaak. Deze vertoning herinnerde aan het optreden van Lou Reed & co dat ook de verwachtingen niet inloste.'
Gelukkig was er een muzikaal alternatief.

De 19e-eeuwse Sint Joriskerk was het begin van de 15e Antwerpse Orgelwandeling. Na een korte inleiding bespeelde Takashi Sakai het orgel en zong mezzo-sopraan Yoshiko Yasuda daarbij. Het concert begon en eindigde met composities van Sakai, die voor ons het hoogtepunt van de dag waren. Bij de liederen die Yasuda zong had hij een terughoudender rol.
De geweldige akoestiek van deze kerk uit 1847, dat maakt ook gelijk het verschil. Overigens een interessant combinatie was vooral het feit dat een Japanner een kerkorgel bespeelde, geen voor de hand liggende keuze.

Daarna volgde een korte wandeling naar de Elisabethkapel van het gelijknamige gasthuis. Hier zijn twee orgels aanwezig, een reconstructie (2008) van het eerste orgel uit 1675 (foto) en het tweede orgel uit 1844. Het concert met Jan van Mol op orgel en de sopraan Cristel De Meulder was een meer ingetogen optreden met muziek van rond 1600. Mooi maar niet zo indrukwekkend als het eerste concert.

Een tweede wandeling ging naar de Sint Walburgiskerk waar het laatste concert was. Deze modernistische kerk uit 1937 heeft een orgel uit 1940, oorspronkelijk voorzien van een raamwerk met doek bespannen, maar dat is sinds 1958 vervangen door een houten rasterwerk. Architectonisch misschien niet echt passend bij het gebouw, maar waarschijnlijk een zege voor de akoestiek. Het concert van het Duo Calliope (Ludo Geloen en Barbara Vandendriessche) bestond uit (vroeg) 20ste eeuwsw werken, passend bij kerk en orgel.
Alles beter dan Hans Teeuwen die zingt zou je kunnen zeggen, maar de Antwerpse Orgelwandeling is echt de moeite waard.

LINK:
Calcant

Geen opmerkingen: