donderdag 13 augustus 2009

Eerste dag Jazz Middelheim: goed, beter, best, waardeloos


Op zoek naar alternatieven voor het North Sea (Jazz) festival gingen we dit jaar naar Middelheim, aan de zuidzijde van Antwerpen. Het jaarlijkse festival was ons van meerdere kanten aanbevolen, dus Rotterdam links laten liggen en doorrijden naar Antwerpen. En op een enkele uitzondering na was het muzikaal genieten, sfeer, weer en catering waren echt perfect. Voor herhaling vatbaar.

Het festival duurt vier dagen en de eerste dag werd geopend door de, op het laatste moment toegevoegde, concert van The Circle. De groep begon als project op het Antwerpse Conservatorium rond de muziek van Brian Blade & The Fellowship Band, maar ondertussen spelen ze alleen eigen composities.
Het optreden begon wat rommelig, maar gaandeweg groeide de groep op het podium. Coach en special guest Mark Turner op tenorsax zorgde eigenlijk voor de omslag en vooral het laatste nummer maakte veel indruk.

De groep Octurn bestaat al vele jaren en in vele bezettingen, naar het schijnt voor ieder project een nieuwe samenstelling. Soms speelden ze lekker klein, soms ook groots en meeslepend met ingewikkelde ritmes. Omdat er toevallig een vleugel op het podium stond verving die regelmatig de Fender Rhodes. Boeiend optreden met muziek die zich niet in welk dan ook jazzhokje laat stoppen. Verfrissend.

De Flat Earth Society speelde vorig jaar in het Leidse LAK-theater nog een preview van hun aankomende cd, ondertussen is die uit en hier presenteerden ze hem dan ook voor een breed publiek. FES is één brok energie, erg goed en met een erg eigen geluid. Derde Belgische jazzgroep alweer op dit festival en het werd almaar beter.

Top of the bill op de eerste avond was het trio Laurie Anderson-Lou Reed-John Zorn met Improvisations. Voor fans van de Velvet Underground, Lou Reed of Masada viel het niet mee. Voor liefhebbers van Lou Reed's Metal Machine Music was het misschien smullen. Maar volgens ons was het gewoon niet om aan te horen.
Gelukkig zijn er er ook overal biertenten met overheerlijk bier in echte glazen. Heerlijk! Op de terugweg naar het hotel zelden zo weinig commentaar op het concert gehoord.

Hoe het precies klonk is niet te vertellen, maar deze foto is er een mooie weergave van. Metal Machine Music avant la lettre. Je moet er van houden. Aan ons was het niet besteed.

LINKS:
Octurne
Flat Earth Society
Laurie Anderson
Lou Reed
John Zorn
Jazz Middelheim

Geen opmerkingen: