zaterdag 15 augustus 2009

Derde dag Jazz Middelheim telt louter hoogtepunten


De derde dag van Middelheim had wel weer een interessant programma. Het opende met The Cookers, een stel doorgewinterde muzikenaten die de koppen bij elkaar staken om de hardbob nieuw leven in te blazen. Lukte ze uitstekend met zowel eigen als bestaande, maar opnieuwe gearrangeerde, nummers. Een genot voor publiek en muzikanten.
De band bestaat uit pianist George Cables, bassist Cecil McBee, drummer Billy Hart, trompettisten David Weiss en Eddie Henderson en saxofonisten Billy Harper en Craig Handy. Zij zorgden voor een spetterend optreden in de, ten onrechte, nog niet helemaal volle tent.

Daarna was het de beurt aan MSG, een internationaal trio bestaande uit Rudresh Mahanthappa (altsax), Chander Sardjoe (drums) en Ronan Guilfoyle (basgitaar). Geweldige muzikanten die prima speelden. Geen eenvoudige muziek, best ingewikkelde composities, hard werken dus voor de muzikanten. Niks zorgeloos jammen, maar spelen volgens strakke ritmes en patronen. Het duurt dan ook even voordat ze echt loskomen, maar dan staat er ook wat!

Saxofonist Rudresh Mahanthappa zagen we al eerder vorig najaar op het Grenzenloosfestival in Leiden, toen met zijn band Codebook. Door technische problemen met de bas kwam het optreden toen niet helemaal uit de verf, maar op Middelheim liep alles als een trein.

Ook drummer Chander Sardjoe zagen we al eerder (hoewel hij bijna verdween achter zijn XL-drumstel), maar dat was twee dagen geleden met de groep Octurn.
Wekte Codebook vorig jaar verwachtingen die niet helemaal werden ingelost, MSG bewees de kracht van Rudresh Mahanthappa en zijn band(s).

Chet Baker heeft in zijn leven heel wat muzikanten versleten en de laatste jaren zagen we al enkele Chet Baker Tributes met muzikanten die ooit met hem speelden. In Nederland zagen we Fay Claassen met bassist Hein van de Geyn en John Engels, het Chet Baker Tribute met Harry Emmery en John Engelsen en vandaag was daar Chet Mood met Philip Catherine en Ricardo Del Fra. Het geheel is een initiatief van de Italiaanse trompettist Enrico Rava.
Leuk om al deze interpretaties van Chet Baker te horen, maar we hebben wel spijt dat we hem nooit zelf aan het werk hebben gezien. Want dat moet toch wel heel bijzonder zijn geweest.

Uitsmijter van de avond en hoogtepunt van het hele festival was natuurlijk Toots Thielemans. Een paar jaar geleden zagen we hem voor het eerst op The Hague Jazz en waren diep onder de indruk, maar kort daarna zagen we hem weer in Brussel en dat was een openbaring. In Nederland laten we onze oude helden snel vallen, in Belgiƫ is dat niet het geval. Toots lijkt hier de Belg der Belgen. En terecht.

Voor dit optreden had hij zijn Nederlandse band meegenomen (waarop een Belg ons vroeg of we vanwege de band waren gekomen. Nee natuurlijk niet, vanwege Toots!) bestaande uit eerder genoemde Hein van de Geyn op bas, Karel Boehlee op piano en Hans van Oosterhout op drums. Die kenden we nog ergens van en inderdaad, we zagen hem met Mona Lisa Overdrive vorig jaar, een heel ander concept, maar ook toen een uitstekende drummer.

En Toots voelt zich helemaal op zijn gemak, weet dat de band zijn werk doet en daagt ze zelfs uit. Het is een feest voor band en publiek van het begin tot het eind. Wij hopen Toots Thielemans nog vaker te gaan zien, maar dan alleen in BelgiƩ, want dat is een wereld van verschil.

Het was ook het enige concert waar al geklapt werd bij de aankondiging dat het over tien minuten zou beginnen, dat er een staande ovatie was bij de opkomst van Toots en dat er na afloop nog drie staande ovaties waren voordat hij weg mocht.
Toots Thielemans is met zijn 87 jaar nog steeds een podiumbeest en ook het publiek kent geen mededogen. Na 75 minuten optreden willen ze gewoon nog twee toegiften. En krijgen die ook! Toots is Top!
Luister naar het concert op de Jazz Middelheim site, maar bedenk dat je er bij geweest moet zijn om het echt te kunnen begrijpen.

LINKS:
Cookers
MSG
Toots Thielemans
Jazz Middelheim

Geen opmerkingen: