vrijdag 1 mei 2009

Rare Koninginnedag eindigt met boeiend Moeras


Het beloofde een mooie Koninginnedag te worden, het weer was prachtig en het muziekaanbod in Leiden zag er goed uit. Maar helaas liep dat anders, het werd een stille Koninginnedag met vrijmarkt, maar zonder muziek. Beetje raar, maar begrijpelijk.
De donderdag is de vaste dag van De Burcht jazzconcerten en omdat het niet in het kader van Koninginnedag was kon dit gewoon doorgaan. Gelukkig maar, want het was een boeiend optreden van de groep Moeras.

Ooit was het in 1970 opgerichte Moeras een van de huisbands van het Paard van Troje. De muziek is geïnspireerd door Frank Zappa, Gong, Soft Machine en King Crimson. De optredens van het compromisloos experimentele Moeras waren berucht. Hoewel toen nog wonend in Den Haag heb ik ze nooit gezien, maar wel van gehoord natuurlijk.
Bijna 40 jaar later hebben een aantal leden van Moeras een nieuwe groep samengesteld met een aantal nieuwe muzikanten, nieuwe arrangementen en nieuwe onverstaanbare Nederlandstalige teksten. Wat toen compromisloos en experimenteel heette is tegenwoordig samen te vatten onder de noemer Fusion en daardoor toegankelijker en geen kwestie van overleven meer.
Maar boeiend was het zeker en dat vonden blijkbaar meer mensen, nog nooit was het zo druk bij een door ons bezocht concert. Dit was eigenlijk stilletjes de premiere van het nieuwe Moeras, als opmaat naar The Hague Jazz waar ze op 22 mei op de GEM-stage zullen spelen.

Geen opmerkingen: