zondag 17 augustus 2008

Jazz Festival Delft


Het Jazz Festival in Delft speelt zich grotendeels af op pleinen en in kroegen in de Delftse binnenstad. Het begint op vrijdagavond en eindigt op zondag, maar het hoofdprogramma staat geprogrammerd op zaterdag. Er waren geen echt grote namen om als publiekstrekker te fungeren, maar er waren wel veel goede bands en jong talent.

Tracin' Tracy is zo'n jonge groep, rockend met een funky-jazz inslag. Waren lekker aan het spelen. De eigen nummers waren niet verkeerd, maar misten (nog) net dát wat de band op een hoger niveau kan tillen.

In Delft staat klassieke en alternatieve jazz, blues en rock door elkaar geprogrammeerd. Een afwisselend programma dus. Op de Wijnhaven speelde Jazzsteps traditionele jazz met uitstapjes naar Boogie Woogie.

Hear Here! is een nieuwe 10 koppige band die het Great American Songbook op de planken zet. Goede muzikanten, goede arrangementen en de zangeres is helemaal top. Je zou hooguit iets meer avontuur willen. Prima muziek voor op de terrasrijke Beestenmarkt.

The Basily Family lijkt een kruising te zijn tussen de Basily Boys en Basily, in elk geval allemaal familie. Virtuoze gypsyjazz. Opvallend was de elektrische bas.

Op het terras van Het Meisjeshuis speelden Erwin Beijersbergen (gitaar), Ruud Bergamin (sax) en Jeroen Elfrich (drums) jazz-klassiekers. Lekkere improvisaties door drie topmuzikanten uit de jazz.

Door het mooie weer bijna alle binnenoptredens gemist, alleen een stukje van het nieuwe duo Capisce gezien. In het singer-songwriter genre met gitarist Matto en zangeres Kim. Leuke liedjes en veel speelplezier.

De eigenlijke reden om naar Delft te gaan was natuurlijk het optreden van The Ploctones op de Markt. Een hechte band met voortreffelijke muzikanten. De sterke ritmesectie met Martijn Vink op drums en Jeroen Vierdag op bas, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Efraïm Truillo speelden de sterren van de hemel.

Het was swingen en scheuren, maar ze konden ook 'klein' spelen zoals prachtig een duet van Anton en Efraïm.

Veel nieuwe nummers van een binnenkort op te nemen cd, waarvan vooral 050 en Paalangst indruk maakten. The Ploctones spelen de komende tijd nog overal in het land (en in het buitenland). Als ze in de buurt zijn: ga er beslist naar toe.

Voor het derde achtereenvolgende jaar speelde vervolgens Blood, Sweat & Kiers op de Wijnhaven. Gaat vervelen bij het publiek zou je zeggen, maar niets is minder waar, terras en omgeving waren afgeladen vol. Volgend jaar op de Markt?

Het SNMZ 4tet bestaat uit Dan Simon (bas), Wim Ninaber (sax), Eelco van de Meeberg (gitaar) en Wytze van der Zweep (drums) en spelen eigen jazznummers met veel improvisatie. Een mooie afsluiting van een mooie dag.
Het Jazz Festival Delft is vooral een gezellig festival waarbij veel podia vanaf terrassen te zien zijn. De muziek is leuk, met als absolute topper The Ploctones, maar Blood, Sweat & Kiers en het SNMZ 4tet waren ook van hoog niveau.

LINKS:
Tracin' Tracy
Hear Here!
Basily
Basily Boys
Erwin Beijersbergen
Ruud Bergamin
The Ploctones
Blood, Sweat & Kiers
SNMZ 4tet
JazzfestivalDelft

Geen opmerkingen: