zaterdag 16 augustus 2008

Haarlem Jazzstad 2008 (vrijdag)


Onze tweede dag in Haarlem had een heel ander karakter, de grote tent was weer opgezet en het festival speelde zich verder buiten, grotendeels op en rond de Grote Markt en de Sint Bavokerk, af.

Het New York Ska Jazz Ensemble opende in de grote tent, een vrolijk sextet dat jazz, raggae en ska mengden tot een feest voor het oor.

Een uur lang speelden ze voornamelijk eigen composities, afgewisseld door een enkele cover. Vooral "RockSteady" Freddie Reiter (sax, fluit, zang), Mark Paquin (trombone, zang) en Yao Dinizulu (drums) maakten indruk. Een leuke band en prima opener van de avond.

Op het podium op het Klokhuisplein speelde de Beter R. de Vriesband een combinatie van jazz en blues in een stevig jasje.

De band speelt hecht en met verve met saxofonist Ruud de Vries in de hoofdrol. Prima festivalband.

In de grote tent stond vervolgens José James op het programma. Omschreven als de beste zanger in het jazzsoulgenre sinds Bobby McFerrin kon hij dit in Haarlem niet helemaal waar maken. Of het nu kwam omdat ze rechtstreeks van Schiphol kwamen of dat het licht aan het repertoire dat te weinig afwisseling boodt is moeilijk te zeggen.

Ook de afstelling van het geluid was niet echt geweldig en dat is natuurlijk funest voor een festival met gelijktijdig optredens op meerdere podia, een deel van het publiek had het na een paar nummers wel gehoord en ging de kleinere podia verkennen.

De New Generation Big Band bestaat uit een groep jonge muzikanten die het klassieke big band geluid combineert met funky grooves. Een verfrissend geluid in de soms erg traditionele wereld van de big bands.

Dit jaar treden ze op met zangeres Senna en DJ Maestro. Het was een beetje jammer dat ze het big band geluid met Senna erbij een beetje kwijt raakten, combinaties juichen we altijd toe, maar beide partijen moeten dan wel een gelijkwaardige inbreng hebben. En dat was hier niet het geval.

Het laatste optreden dat we zagen (er was natuurlijk veel meer, maar het was onmogelijk alles te zien) was van Rik Mol en de Ben van den Dungen groep. Vorige maand speelde Rik Mol nog met Sven Hammond Soul in Kijkduin, dit was weer een heel andere combinatie.

Als gast stond zangeres Kim aangekondigd, maar 'door omstandigheden' kon dit niet doorgaan. Ze werd vervangen door een duo bestaande uit een toetsenist en een zangeres, waarvan we de naam niet goed konden verstaan (Lex Empress). En dat was ook een beetje het probleem van dit optreden, het geluid was bagger. De basedrum overheerste alles, de bas was nauwelijks te horen en de zang kwam slecht door. Jammer, want het goede spel van Rik Mol en Ben van den Dungen verzanden nu in een moeras van geluid. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.
Haarlem Jazzstad is een vijfdaags festival waarvan we er twee meemaakten. Twee totaal verschillende dagen, muzikaal gezien was de eerste dag (met Eric Vloeimans en Anton Goudsmit in de Philharmonie) het beste, maar de tweede dag won het in de open lucht aan sfeer.

LINKS:
New York Ska Jazz Ensemble
Beter R. de Vriesband
José James
New Generation Big Band
Rik Mol
Ben van den Dungen
Haarlem Jazzstad

Geen opmerkingen: