zondag 3 augustus 2008

Schollenpop in Scheveningen


Voor het vierde achtereenvolgende jaar gingen we naar Schollenpop. De lokatie is geweldig, net onder de haven op het Zuiderstrand van Scheveningen. Leuk voor de muzikanten: ze hebben direct zicht op de zee.
Het programma was veelbelovend, maar het weer liet een groot deel in het water vallen. Het Bands on the Runstage woei in de nacht van donderdag op vrijdag door een windhoos in de haven en was een total-loss. De 8 bands die daar zouden spelen (o.a. So What, Kern Koppen, Pitch Blond en Kangaroo Dynasty) werden gecancelled. Gelukkig bleef er op de Mainstage nog genoeg te genieten over.

Het festival werd geopend door Skirt, die hier vanwege het winnen van de BeachBattle 2008 mochten aantreden. De vaste bassist had zijn vakantie al geboekt en kon er niet bij zijn, maar zijn vervanger (Jaap) deed het uitstekend. Sowieso een goede band met originele rocksongs en een geweldige zanger, die behalve de tamboerijn geen instrumenten bespeelde. Een echte zanger dus, geen muzikant die ook wel kan zingen. Het gebruik van acoustische gitaren en mondharmonica zorgden voor een (ver)nieuw(end) geluid. De BeachBattle heeft hun ook 3 dagen studiotijd opgeleverd, kan interressant worden. Jammer dat het nog zo rustig was, Skirt is een echte festival aanrader.

The Girls waren de volgende band die een groot deel van hun eerste cd speelden die 18 augustus uitkomt: We Make Love Not Songs. Catchy songs, maar soms een beetje voorspelbaar. Maar het enthousiasme van de band maakte alles goed. 15 augustus staan ze op Lowlands, als je daar dan bent zeker gaan kijken! Liedjes als All I want is You en Best Shot beloven wat voor de nieuwe cd.

Tot zover ging alles goed, maar toen kwam Shane Shu op het podium. Allereerst sloegen alle stoppen door, maar toen ze eindelijk konden spelen bleek het een fiasco. Schollenpoppers van het eerste uur spraken er ook schande van. Dit hoort niet thuis op een hard rock feest.

Daarna ging het gelukkig weer beter met de Belgische band Mintzkov. Recht toe recht aan, zonder overbodige poespas. Ondertussen begon het ook behoorlijk druk te worden op het Scheveningse strand, het publiek wist waar het voor kwam. Hun laatste cd is alweer ruim een jaar oud, zo te horen wordt het weer tijd voor een nieuwe.

Bij het optreden van Voicst was er geen doorkomen meer aan op het strand, en terecht. We kenden ze wel, maar hadden ze nog nooit live gezien. Een professionele band, die zich zelfs niet uit het veld laat slaan als tijdens één nummer 3x de stroom uitvalt.

Voor dit optreden hadden ze een blazerssectie meegenomen met 2 baritonbasaxofonen en een trompet. Met z'n achten maakten ze er een wervelende show van.

Een geïnspireerd optreden. In wisselende bezettingen. Ook met twee of drie man op het podium vlogen de vonken er van af.

Tegen het eind van het speterende opotreden, begon het ook daadwerkelijk te spetteren. Maar dat deed aan dit optreden niets af. Klasse!

Daarna was het de beurt aan Moke die zoals verwacht een geweldig optreden neerzette, maar helaas kwam de regen halverwege hun optreden met bakken uit de hemel. En omdat er op een strand weinig plek is om te schuilen was dat voor een deel van het publiek reden om voortijdig te vertrekken. Wij gingen zelf wat eten in de haven van Scheveningen in de hoop dat het daarna zou opklaren, maar toen dat niet zo bleek te zijn, hebben we de rest van het programma maar gelaten voor wat het was. Jammer, want Agnostic Front en Epica hadden we nog wel willen zien.
Schollenpop is al 12 jaar een hard rock festival met een retro uitsmijter (dit jaar Hawkwind). De sfeer is er altijd gemoedelijk en het publiek divers. Enerzijds loopt half Scheveningen uit voor Schollenpop, anderzijds komen er fans vanuit het hele land voor bepaalde bands.
Jammer dat de organisatie dit jaar koos voor een wat commerciëlere opzet met daar eigenlijk niet passende bands als Shane Shu en Van Dik Hout. Volgend jaar gewoon weer (hard) rocken. En wat minder wateroverlast hopelijk. Maar we hebben 5 geweldige bands gezien, dus al met al toch een zeer geslaagd festival.
Achteraf hoorden we dat de laatste drie bands (Van Dik Hout, Epica en Hawkwind) niet eens meer hebben gespeeld.

LINKS:
Skirt
The Girls
Shane Shu
Mintzkov
Voicst
Moke
Schollenpop

Geen opmerkingen: