zondag 27 juli 2008

Plein Open in Den Haag


Bijna 30 graden en een niet al te felle zon maakten van het Plein Open Festival al bij voorbaat een succes, nog voordat er een noot gespeeld was. Het door het Haags Pop Centrum georganiseerde festival is vooral een podium voor jonge Haagse bands, maar er is meer.

Er waren 2 podia: Main Stage en The Underground. Eerste band op The Underground waren de Burka Barbies, post-punk avant la lettre, zoals veel bands op dit podium.

Vervolgens speelde op het Main Stage de jonge (17/18 jaar) band So What. Goede gitaarpop met een eigen sound, hou ze in de gaten (bijvoorbeeld op 2 augustus op Schollenpop, zie agenda). Via Sellaband kunnen ze binnenkort hun eerste cd gaan opnemen.

Terug bij Underground was Tiger Counter of Drog Orkestar al begonnen. Deze tweemansformatie, ondersteund door elektronische drumbeats, mengt felle gitaren, harde zang en ondersteunende toetsen tot een heel eigen geluid. Toch benieuwd hoe dat met een echte drummer en bassist klinkt.

Atombox op de Main Stage was muzikaal gezien best goed, maar het mist de band aan uitstraling. Iets te introvert om echt indruk te maken. Oogcontact met het publiek kan echt geen kwaad.

De hiphop formatie Kern Koppen is juist een en al contact met het publiek. We zagen ze al eerder in juni met Michael Varekamps Urban Roots op de Grote Markt in Den Haag en waren toen niet zo onder de indruk. Maar dat was een gelegenheidsformatie en dit was hun eigen ding. Goed!

Bij optredens maken ze altijd al gebruik van een live drummer en bassist, maar tegen het einde van de set kwam een groot deel van de band Splendid erbij. En ook voor niet hiphop liefhebbers was dit een boeiend optreden. (2 augustus staan ze op Schollenpop, zie de agenda, kijken wie er dan meespelen).

Dat Splendid meedeed met Kern Koppen had er natuurlijk alles mee te maken dat ze de volgende groep op de Main Stage waren. Aangekondigd als een raggae-band bleken ze veel meer te zijn: een combinatie van raggae, rock, hiphop en jazz. Verrassend en vernieuwend, zeer de moeite waard.

Ondertussen op het Undergroundpodium speelde Lawn de sterren van de hemel. Overdonderend soms, klein ook. Een heftig goede gitaar band.

Daarna zakte het niveau op de Main Stage, de seventies/eighties band de Hot Stewards stegen niet uit boven het niveau van zeg The Sweet of de Dolly Dots. Meezingers en polonaises, ga weg. Knietje!

Gelukkig was er nog Mexican Holiday op de Underground Stage, een kruising tussen Dick Dale en hardcore punk, met vleugjes X-Ray Specs erin. Schitterend maar veel te kort.

Ook Bonne Aparte was een revelatie, nooit van gehoord, maar interessant met hun Sonic Youth-achtige (maar ook net weer niet) optreden.

The Deaf op de Main Stage ondertussen klonk op papier goed maar kon live niet echt boeien. Veel geschreeuw en weinig wol. Jammer. Ook het slotconcert van Beef, inclusief blazers, was misschien leuk voor raggae fanaten, maar viel wat tegen. Kwestie van smaak, want muzikaal gezien was het zeker niet slecht, maar het was te voorspelbaar.

Al met al was het een interessant festival, met veel jong en (nog) onbekend talent. Het was gezellig druk, hoewel er best nog wat publiek bij had gekund, en ondanks de wat kille omgeving was het een sfeervol, gezellig festival.

LINKS:
Plein Open
Burka Barbies
So What
Atombox
Kern Koppen
Splendid
Lawn
The Hot Stewards
Mexican Holiday
Bonne Aparte
The Deaf
Beef

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nice to hear you had fun. We (nouja, de "echte" organisatie ;)) probeerden zoveel mogelijk mensen het naar hun zin te maken, door het programmeren van verschillende artiesten, en als ik het zo lees is het in ieder geval een geslaagde dag geweest.
Cheers! =)
Tristan

occii zei

please join 3voor12 as a journalist! those people don't know shit about underground music!

Anoniem zei

Als ik het verslag op 3voor12 lees denk ik bijna dat ik naar een ander festival ben geweest. Was 3voor12 vroeger nog progressief/underground, nu is het een gezapig zooitje middle of the road meelopers, niets voor mij. Zie: http://3voor12lokaal.vpro.nl/magazines/index.jsp?portals=2682&magazines=479