zondag 20 juli 2008

Seaside Jazz in Kijkduin


Seaside Jazz is zo'n aardig klein festival dat eigenlijk meer aandacht verdient. Vrijdagavond een warming-up in 2 restaurants en op de boulevard, zaterdag komt daar een hoofdpodium op het Deltaplein bij met (aanstormend) talent en zondagmiddag zijn er de grote namen op het hoofdpodium.
Op zaterdag zat het weer in eerste instantie niet mee, regen en onweer gooiden roet in het eten. Maar tussen 4 en 5 brak toch de zon door.

Bij aankomst was nog net Matthew in Boston bezig, beetje rommelig optreden en eenmaal thuis blijkt de line-up van de band totaal anders dan de line-up die op de site staat. Zo te zien was alleen Elvis Sergo nog over van de originele bezetting. Jammer, maar te kort gezien om er echt een oordeel over te hebben.

In het winkelcentrum en op de boulevard waren er diverse looporkesten met het bekende dixieland repertoire, doet het altijd goed bij het flanerende en winkelende publiek. Met de klok mee: de West Coast Jazz Band, de Sail Jazzband, de Willie Ashman Original Jazzband en de Spectacles Jazz Band.

Niet op het officiƫle programma, maar wel aanwezig was Pier's Jazzanova Trio in het winkelcentrum. Lekkere bossanova tussen al de dixielandmuziek.

Maar de beste muziek was natuurlijk te vinden op het hoofdpodium naast de vuurtoren. Eerst door de Tiny Little Big Band, zoals de naam al zegt: een 8-mans big band, bestaande uit een zanger, pianist, drummer, bassist en 4 blazers. De angst bestaat dan dat het een kloon van de Young Sinatra's is (zie hieronder: Zoetermeer Culinair 6 juli 2008), maar dat viel behoorlijk mee.

Naast het te verwachten repertoire was er ook ruimte voor experimenten en zelfs eigen nummers, die niet onderdoen voor de klassiekers. Een band waar we in de komende jaren nog veel zullen gaan horen!

Het afsluitende optreden was van Sven Hammond Soul, die we al eerder zagen op het IJazz festival in Amsterdam (zie 21 juni 2008). Zagen toen maar een deel van het optreden, nu alles, van het begin tot het eind.

Als gast was trompettist Rik Mol meegekomen die een extra dimensie aan het optreden toevoegde. Helaas begon het weer weer enigzins op te spelen, zodat het publiek zonder paraplu een veilig heenkomen moest zoeken. Maar weglopen deed het grootste deel niet.

En toen de zon weer terugkwam was er een prachtige regenboog te zien, die ook Sven Figee niet ontging.

Op het IJazz festival ontstond bij toeval tijdens de soundcheck de basis voor een nieuw nummer dat ze toen gelijk maar speelden. Sindsdien is het nummer verder uitgewerkt en het vormde een van de hoogtepunten van de avond.
Sven Hammond Soul is een fantastische band die op geen enkel (jazz)festival mag ontbreken. Ook de tweede (!) toegift, Fire van Jimi Hendrix, was onvergetelijk.
Maar het belangrijkste was natuurlijk het speelplezier, zowel bij de Tiny Little Big Band als bij Sven Hammond Soul straalde dat er van af. En dat is voor het publiek natuurlijk onweerstaanbaar.

LINKS:
Matthew in Boston
West Coast Jazz Band
Sail Jazzband
Willie Ashman Original Jazzband
Spectacles Jazzband
Pier's Jazzanova Trio
Tiny Little Big Band
Sven Figee
Rik Mol

Geen opmerkingen: