vrijdag 15 augustus 2008

Haarlem Jazzstad 2008 (donderdag)


Na Schollenpop trof het weer ook Haarlem Jazzstad: door stormachtig weer woei het dak van de tent met het hoofdpodium op de Grote Markt er op woensdag vanaf. Optredens op die dag werden verplaatst naar stadhuis en de Philharmonie. Ook donderdag was de tent nog niet vervangen, dat kost nou eenmaal 2 dagen.
Dus ook het programma van de tweede dag speelde zich af in de Philharmonie. Een prachtige zaal met een geweldige akoestiek en daardoor muzikaal gezien een enorme verbetering. Alleen het festivalgevoel verdween daardoor een beetje en veranderde in een serieuze concertsfeer. Maar beter had het donderdagprogramma het niet kunnen treffen!

Want het programma was te mooi om in een rumoerige tent gespeeld te worden. Het Robin Nolan Trio had anders nooit zoveel indruk gemaakt als het nu deed. Het trio (contrabas, slaggitaar en gitaar), dat een hedendaagse interpretatie van Gypsyjazz (Django Rheinhardt/Rosenberg Trio) speelt, had als gast gitarist Anton Goudsmit (o.a. New Cool Collective, Ploctones), die dit genre uitstekend bleek te beheersen. De zaal, hoewel nog niet goed gevuld, was muisstil.

Een groter contrast dan met de Engelse band Led Bib lijkt nauwelijks mogelijk, punk-jazz van het zuiverste water. De 5 mans band onder leiding van drummer Mark Holub speelde een energieke, maar wat introverte set.

Drummer en bassist zorgden voor een strak ritme, de keyboards wandelden daar dan weer lekker doorheen. De 2 altsaxofonisten improviseerden daar dan weer bij dat het een lust had.

De saxofonisten speelden zowel solo's als duetten, met begeleiding van de rest van de band. Led Bib bewijst dat jazz ook van deze tijd kan zijn. Volgend jaar op Lowlands graag. Daar horen ze echt thuis.

Daarna was het de beurt aan Eric Vloeimans, die carte blanche had gekregen om de rest van de avond in te vullen. En hoe!
Allereerst speelde hij 3 nummers samen met de Duitse pianist Florian Weber. Een heel bijzondere combinatie van Jazz en klassieke muziek. Ondenkbaar dat dit uit de verf was gekomen in de rumoerige tent op de Grote Markt. De inmiddels tot de nok gevulde zaal was wederom muisstil en genoot volop.

Eric Vloeimans is jazztrompettist, maar is dat label allang ontstegen. Met Florian Weber speelt hij bijna klassieke muziek, met Fugimundi, het volgende programma-onderdeel, is het weer eerder wereldmuziek. Met Anton Goudsmit en pianist Herman Fraanje maakt hij er wel weer iets speciaals van. Goudsmit haalt alle mogelijke geluiden uit zijn gitaar, inclusief het ritmisch klikken van een schakelaar op de gitaar.

De avond wordt afgesloten met een lang (maar altijd te kort) optreden van Gatecrash, Eric Vloeimans' elektrische band. Bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten zorgen voor de basis, Florian Weber (in plaats van Jeroen van Vliet) voor de afwisseling op toetsen.

Anton Goudsmit is ook nog even in beeld als gastmuzikant, zijn derde optreden op deze avond. Een zeer veelzijdig gitarist. Eric Vloeimans genoot volop van alles wat er om hem heen gebeurde, en terecht. En dat alles tegen een decor van een mooi aangelicht concertorgel.

Turntabelist (je mag hem van Vloeimans geen DJ noemen en daar heeft hij gelijk in) Git Hyper maakte het optreden compleet. Vooral de improvisaties en interacties tussen vinyl en trompet mochten er zijn. Al met al een fantastische festivalavond.

LINKS:
Led Bib
Eric Vloeimans
Anton Goudsmit
Haarlem Jazzstad

Geen opmerkingen: