zondag 16 oktober 2016

Feestelijke sluiting en andere verrassingen

Zelden zo'n feestelijke sluiting meegemaakt als vandaag die van museum De Lakenhal. Met live radio, een heuse prijsuitreiking, films en Art Talks. Ter afsluiting is er een prachtig optreden van het Artvark Saxofoon Quartet in het monumentale trappenhuis. De vier saxofonisten (Rolf Delfos en Bart Wirtz op alt, Mete Erker op tenor en Peter Broekhuizen op bariton) klinken hier door de bijzondere akoestiek bijna als in 2009 in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Magisch weer!
Na toespraken van directeur Meta Knol en wethouder Robert Strijk plus een gedicht van Wouter Ydema (wij waren er écht, met dank aan Chris de Waard van Sleutelstad) volgt de officiële sluiting van het museum. Onder aanvoering van Artvark dat Whosa Mwatana (Woza Mtwana) van Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) speelt, verlaat iedereen voor het laatst het museum en gaat de deur op slot. In 2019 moet die na uitbreiding en restauratie weer opengaan.
In De Twee Spieghels vallen we midden in de tweede set binnen bij Zuzanna Mizgalska en Mateusz Pulawski. Eigenlijk had Esther van Hees hier zullen zingen, maar ze is hees en heeft op het laatste moment moeten afzeggen. Met Zuzanna, die Mateusz nog kent van het conservatorium in Polen waar beiden studeerden, wordt het een heel ander optreden dan verwacht. Met bekende standards en inventieve gitaarsolo's wordt het verrassende middag.
Na de avondmaaltijd nog even naar 't Praethuys voor de wekelijkse portie Men in Blues. Op zich niets bijzonders, het is er altijd leuk en de muziek altijd goed, maar de verrassing zit hem in de contrabas van Peter Wassenaar, schijnt niet de eerste keer te zijn, maar normaal speelt hij meestal basgitaar. Mooie dagsluiter weer!

LINKS:
Artvark Saxophone Quartet
De Lakenhal
Mateusz Pulawski
Zuzanna Mizgalska
De Twee Spieghels
Men in Blues
't Praethuys

Geen opmerkingen: