zaterdag 30 januari 2016

Mooie editie Peel Slowly And See

Vanavond de elfde editie van Peel Slowly And See en die is groter dan ooit in de Leidse Schouwburg. Om te beginnen het verrassende Urvanovic, prachtige, complete indie folk uit Schotland dat gelijk indruk maakt!
In alle hoeken en gaten vand de Schouwburg zijn podia te vinden, zoals hier in de voormalige directiekamer waar The Black Atlantic (Gert van der Velde solo) de plaats van de zieke Matt Winson inneemt. Later vanavond zien we hem nog terug met Black Oak.
In de grote zaal speelt het Liquid Sun Orchestra bijna de stoelen uit de zaal, zó goed swingt deze afrobeat in twaalf-koppige uitvoering.
En van groot naar klein in de Bonbonniere met de Engelse singer-songwriter Jono McCleery. Was laatst nog op een instore bij Velvet, hier in deze ambience komt hij beter tot zijn recht.
Op het allerkleinste podium speelt singer-songwriter Laura Beekman boeiende Nederlandstalige liedjes. Deed mee aan de Grote Prijs van de Bollenstreek en staat nu hier. Dat komt wel goed.
Dan weer naar de té duistere grote zaal (daardoor niet echt geschikt om in en uit te lopen) voor het optreden van Black Oak, een samenwerking tussen The Black Atlantic en I Am Oak. Prachtige nummers, hoewel de teksten niet altijd goed te verstaan waren, ondanks de uitleg vooraf. Hun debuutalbum komt uit in april.
Emil Landman is de tweede invaller voor Matt Winson, nu in de Bonbonniere. Geen verrassing, wel hele mooie liedjes van deze singer-songwriter.
De Duitse Stefanie Hempel staat aangekondigd als Beatles-sing-a-long. Serieus? Ja! En ze doet dit zó geweldig dat inderdaad de afgeladen bar/foyer staat mee te zingen. En als er niet een volgend optreden was geweest in de zaal dan had ze nog lang door kunnen gaan. Tweede verrassing van deze avond!
Maar in de zaal staat inmiddels Eefje de Visser solo te spelen met veel van haar nieuwste cd Nachtlicht. En hoewel Eefje al veel vaker in Leiden was, is ze nu toch echt iets nieuws aan het doen. Hoop haar gauw nog eens in de buurt te zien en dan liefst met band!
Dan loopt de avond alweer op zijn eind met singer-songwriter Yorick van Norden. Mooi hoor hier in de Bonbonniere, maar het wordt langzamerhand wel een overdosis aan singer-songwriters.
Gelukkig is er dan op het eind nog een onovertroffen optreden van Kapok, gewéldige jazz-rock die nooit gaat vervelen. Ben de tel kwijt geraakt, maar dit minstens het tiende optreden dat ik van ze zag en het was weer helemaal anders en helemaal geweldig. Mooiere afsluiting van Peel Slowly And See kun je je niet wensen!
14 oktober is er weer een nieuwe PSAS, weer in de Leidse Schouwburg, dat wil je niet missen. Overigens was Jan van der Sluis er namens Sleutelstad vanavond ook.
 
LINKS:
Urvanovic
The Black Atlantic
Liquid Sun Orchestra
Jono McCleery
Laura Beekman
Black Oak
Emil Landman
Stefanie Hempel
Eefje de Visser
Yorick van Norden
Kapok
Peel Slowly and See
Leidse Schouwburg

Geen opmerkingen: