donderdag 28 januari 2016

Ongezongen liedjes

Het is vandaag gedichtendag én nationale voorleesdag, tijd dus voor een avondje live poëzie in de Leidse Old School. Acht (op één na) Leidse dichters vanavond, te beginnen met Pink Meltzer. En je weet het gelijk, poëzie is gewoon een lied dat wordt voorgedragen. En wie dat goed doet is net zo boeiend als een goede singer-songwriter. Pink bewijst dat meteen.
Frans Terken is iets minder lichtvoetig, behoorlijk zware kost eigenlijk, maar de meeste optredens duren niet langer dan tien minuten, dus dat is nooit te lang.
Er is vanmiddag ook nog een workshop dichten geweest hier dankzij de organisatoren Leids Literair Landschap en uitgeverij De Muze, één van de deelnemers laat enkele van zijn creaties hier voor het eerst horen.
Daarna is het de beurt aan Susanne Metaal en als muziekliefhebber is het moeilijk een oordeel te vellen over deze stortvloed aan poëzie. Maar gezongen poëzie, liedjes dus, vind ik persoonlijk boeiender.
NV De Nieuwe Wanhoop, bestaande uit dj Jan de Rijk en dichter Martin M. Aart de Jong hebben hier een interessante tussenweg gevonden met een combinatie van soundscapes en gedichten. Een boeiende afsluiting van de eerste ronde.
Gideon Roggeveen is ook zo'n dichter die als performer en theatermaker iets toevoegt aan zijn gedichten en, net zoals Pink Meltzer een vrolijke noot niet schuwt.
Wilco van der Kamp is dan weer een dichter van het meer serieuze werk, gedichten die je net zo lief leest als hoort.
Afsluiter van deze avond is Daniel Dee, voormalig stadsdichter van Rotterdam. samen met gitarist Harmen Pothof, die ook af en toe vocaal meedoet. Uitstekende afsluiting van deze prima poëzieavond! Een kort verslag is ook nog te vinden bij Leidse Glibber.
Op weg naar huis nog even langs Estaminet Schommelen waar iedere donderdagavond live muziek is. Wie er komt spelen is tegenwoordig een verrassing, vanavond is het Miel Toer die solo covers uit alle hoeken van de popmuziek speelt.

LINKS:
Pink Meltzer
Frans Terken
NV De Nieuwe Wanhoop
Gideon Roggeveen
Daniel Dee
Old School
Uitgeverij De Muze
Leids Literair Landschap
Miel Toer

Geen opmerkingen: