zondag 25 oktober 2015

Dat belooft een mooie toekomst bij OPEN

Há, de laatste zondag van de maand, dus Leiden is weer OPEN! Voor de toekomst deze keer met veel muziek, kunst, architectuur en uiteraard winkels die open zijn. Op de hoek van de Haarlemmerstraat en de diverse Mares komen we als eerste het Davincilive podium tegen met piepjonge schoolbandjes als Ace of Spades, klinkt al best ok, maar nu nog wat aan de presentatie werken.
Op het Stadhuisplein staat het hoofdpodium vandaag waar The Cosmic Carnival de spits afbijt. Vorig jaar nog gezien op De Parade in Amsterdam met een XL versie, maar ook hier swingt het behoorlijk!
Veel ingetogener is het optreden van Port of Call bovenop De Burcht. Leker intiem met de mooie, melancholische liedjes van deze altijd weer boeiende singer-songwriter. Hogere sferen!
Terug op aarde spelen Nienke & Sophie op het Davincilive podium ook mooi en ingetogen. Nog niet helemaal scherp, maar wel een belofte voor de toekomst.
En op het Stadhuisplein speelt de Utrechtse band Riverdistrict prima indiepop. Begin vorig jaar al gezien bij de Nieuwplaatz, en het toenmalige commentaar klopt nog steeds: 'indie pop met een catchy randje. Beetje Feelies gevoel en dat is altijd goed!'
Ook is er kunst voor de toekomst te zien in de Stadsgehoorzaal met onder andere en indrukwekkend werk The Machines  van Remko Scha voor gitaren, gespeeld door elektrische decoupeerzagen, boren en andere bouwmachines. Het werk is al 35 jaar oud, maar nog steeds boeiend om te horen én te zien. Volgens Kim Gordon & Thurston Moore (Sonic Youth) is The Machines van grote invloed geweest op de Heavy Metal en Grunge begin jaren tachtig.
Ook dit lichtobject is indrukwekkend, het staat te shinen in de Breezaal. Maar of het net zo tijdloos is als The Machines? De tijd zal het leren.
Terug weer naar de muziek waar in de WAAG Einfach Kurt (zonder drummer vandaag) een droomset speelt. Akoustisch hier misschien niet ideaal, maar toch heel mooie singer-songwriter muziek. Wel valt tot nu toe op dat er weinig verrassende muziek te horen is vandaag, bijna alles is Leids of was onlangs al eens in Leiden. Gelukkig wel goede muziek, en dat geldt al helemaal voor het laatste optreden bij OPEN.
Want terwijl de avond prachtig roze kleurt speelt My Baby op het Stadhuisplein. Onbeschrijfelijk mooi natuurlijk weer, al zó vaak gezien! Maar blijkbaar was de organisatie vergeten dat de wintertijd vandaag weer is ingegaan en is er geen podiumverlichting opgesteld. Dus de tweede helft van de set speelt zich bijna geheel af in het donker. Gelukkig heeft dat eigenlijk ook wel weer wat, past uitstekend bij deze opzwepende, donkere muziek. Prima concert om deze prachtige dag mee af te sluiten.
Leidse Glibber was er natuurlijk ook weer bij met hier zijn verslag. Volgende Leiden is OPEN is op de laatste zondag van november, benieuwd wat we dan te zien en te horen krijgen. Deze editie was in ieder geval perfect!

LINKS:
The Cosmic Carnival
Port of Call
Riverdistrict
Remko Scha
Einfach Kurt
My Baby
Leiden is OPEN

Geen opmerkingen: