zondag 22 december 2013

Kerst- en kerkmuziek met een rapper toe

De dag begint weer regenachtig, maar tegen een uur of drie is het droog, dus snel nog even naar de kerstmarkt op de Nieuwe Rijn, het is de laatste dag tenslotte en dankzij de vele live muziek, prima sfeer en lekkere poffertjes/crêpes een groot succes. Vandaag in de serie singer-songwriters Suzanne Burdorf die eigen liedjes combineert met kerstnummers, zichzelf begeleidend op gitaar en toetsen.
Door hetzelfde slechte weer ook weinig van het Verrassend WinkelWeekend meegekregen, hoewel het aan muziek niet ontbrak. Zo'n veertig koren waren overal in of bij winkels te zien zoals hier het BplusC Sing a'dance vóór de bibliotheek in de Nieuwstraat, ook hier vliegen de Jingle Bells je om de oren. Maar helaas geen tijd meer voor andere koren, hopelijk is het volgende maand beter weer met het thema jazz op het programma.
Meer over de kerstmarkt en het Verrassend WinkelWeekend en meer is te vinden bij Leidse Glibber.
Want snel naar de Lutherse Kerk (maak je geen zorgen, het is allemaal op loopafstand én het is droog) voor de cd presentatie van Mundum Renovavit door het Ensemble Windstreken. Voor een volle kerk spelen ze een aantal nummers van hun nieuwe cd, maar ook ouder werk én helemaal verse nummers. Treden niet zo heel vaak op, maar zeker niet in deze uitgebreide bezetting.
Met Pieter de Mast op fluit en sax, Sebastiaan van Delft op kistorgel, Udo Demandt op percussie, Kamal Hors op Ud en zang en Jörg Brinkman op cello spelen ze een eigentijdse doorsnede van jazz, Oosterse, Middeleeuwse klassieke en popmuziek. Adembenemend intrigerend, zeker als de sopraan Nicole Jordan zich er in mengt, en later ook nog componist/arrangeur/trompettist Leonard Evers!
En alsof het nog niet genoeg is zingt het kamerkoor van Collegium Musicum (sorry van de zuil) ook op een aantal nummers mee. Of zelfs zonder Windstreken, want de samenstelling is voor ieder nummer anders. Endless spelen Pieter en Sebastiaan dan weer op sax en het kerkorgel, hoog boven het publiek.
Windstreken blijft altijd weer verrassen, met muziek die dus gaat van laat Middeleeuws, in combinatie met wereldmuziek, jazz, tot pure rock en roll in For The Young Ones. Een onvergetelijk concert en terecht een staande ovatie!
Na de kerk komt nu eenmaal de kroeg, dus toch nog maar even naar De Twee Spieghels voor het elektro en rap geweld van Robin Koerts en Andy Ninvalle. Die maken er op een heel ander niveau ook weer een feest van. Ze zijn hier niet voor het eerst, maar meestal op vrijdagavond. Het zondagmiddagpubliek weet het gelukkig ook te waarderen.
Maar het blijkt dan weer de laatste werkdag van Henk te zijn, al meer dan drie jaar vaste kracht in De Twee Spieghels. Die gaan we nog missen. Dank Henk!

LINKS:
Suzanne Burdorf
BplusC
Windstreken
Nicole Jordan
Collegium Musicum
Lutherse Kerk
Robin Koerts
Andy Ninvalle
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: