zaterdag 9 juli 2011

Veel moois op North Sea Jazz 2011

Het is onze eerste keer op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam dus we komen vroeg om alvast het terrein te verkennen. Maar daar komt dus niets van terecht want het University of Kentucky Jazz Ensemble heeft een bijzondere gast Joe Lovano! Zo´n Amerikaanse universiteits big band is altijd goed en een leuke binnenkomer, maar met Joe erbij wordt het iets bijzonders en er zijn nog meer gasten, geen idee wie dat waren. Een uitstekend begin, het terrein verkennen we gaandeweg de avond wel.
Daardoor maar een heel klein stukje van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met Peter Beets, want de reden waarom we dit jaar hier zijn staat te beginnen.
Sinds 2000 zijn wij fan van Jon Hendricks die zijn hoogtijdagen kenden eind jaren 50, begin jaren 60 met het trio Lambert, Hendricks & Ross (zie Wikipedialink onder dit verslag voor meer informatie over Jon Hendricks, vocalese en scat).
In 2003 stond hij voor het laatst op NSJ en dat viel toen wat tegen, het was laat, de PWA-zaal was grotendeels leeg en met een trio en drie andere zangers kwam het gewoon niet uit de verf. Vanavond staat hij er met Al Jarreau, Kurt Elling (die er in 2003 ook al bij was) en het Metropoolorkest olv Vince Mendoza.
En wat we al hoopten wordt bewaarheid, het is een geweldig concert. Het begint met een nummer door het Metropoolorkest, dan komen de drie zangers er bij en doen een aangrijpende versie van Moanin'. Vervolgens zingt Al Jarreau een paar nummers, dan Kurt Elling (waaronder een mooie versie van Norwegian Wood) en vervolgens Jon Hendricks.
Tenslotte komen ze nog eens alle drie in actie eerst à capella, dan weer met orkest met een geweldige solo/duet van trombonist Bart van Lier. Tenslotte sluiten ze af met een geweldige scat-battle. Onze avond is nog maar net begonnen en kan nu al niet meer stuk. En Jon Hendricks is onze held!
Het hele concert is hier te zien
Brad Mehldau & Joshua Redman staan nu op ons programma, maar soms moet je even bijkomen van een concert voordat je verder gaat. Gemist dus, maar schijnt goed te zijn geweest. Even hapje en drankje en dan gaan we weer verder naar Kytecrash. De zaal is inmiddels vol en we kunnen alleen nog naar boven, waar je een verrekijker nodig hebt om iets te zien. De band speelt wel weer geweldig voor een kleine 10.000 man publiek, maar we zagen ze onlangs nog in Het Paard (ook fantastisch) en er is nog zoveel meer te zien.
Zoals trompettist en zanger Arve Henriksen met een gelegenheidsformatie bestaande uit Jan Bang (samples) en Ingar Zach (percussie). Arve krijgt voorafgaand aan het optreden de Paul Acket Award uitgereikt, maar het optreden kan niet echt boeien, wij kunnen er in elk geval geen lijn in ontdekken. Geen swing maar wel veel improvisatie.
Ook veel improvisatie, maar dan wel swingend, bij het Harmen Fraanje Avalonia Trio. Pianist Harmen Fraanje (o.a. Fugimundi) is zoals verwacht weer geweldig op dreef, bassist Clemens van der Feen zagen we ook al eerder en wordt steeds beter en Flin van Hemmen is de gedroomde drummer. Prachtig!
Iets later in dezelfde zaal speelt het Portico Quartet uit Londen een indrukwekkende set. Een drummer, een bassist, een saxofonist en een toetsenist die met veel elektronica en een Hang (een soort gamelan lijkt het wel) een fantastische set speelt met jazz, wereldmuziek, pop en zelfs klassieke muziek. Roept herinneringen op aan LappElectro, die we in 2003 (alweer!) zagen op het Calgary Folk Festival, geen idee wat daarvan is terecht gekomen. Maar Portico is een aanrader!
Ver weg op de derde verdieping is er ook nog een zaaltje waar zich de finale van de European Jazz Competition afspeelt met Rafael Zaldivar, het Castel/Van Damme Quartet, Herd uit Finland, het Franse Into the Lines en het Maaike den Dunnen Quintet. Niets van gehoord want tegen de tijd dat wij er zijn is de jury zich aan het beraden en speelt het Alex Koo Trio er. En Alex Koo kennen we wel, want met zijn trio of tijdens jamsessies speelt hij regelmatig in De Twee Spieghels in Leiden.
Wie we ook al eerder in Leiden (Grenzenloos Festival 2008) zagen is Rudresh Mahanthappa. Hier heeft hij Carte Blanche en speelt vanavond met zijn Indo-Pak Coalition. Interessante fusion tussen jazz en Indiase muziek, maar het is te chaotisch, te veel noten per minuut. Zelfs een nummer van Ravi Shankar wekt onrust. Maar technisch is het allemaal heel goed.
Nog even terug naar boven waar blijkt dat de Finse groep Herd de European Jazz Competition heeft gewonnen.
En dan komt het einde alweer in zicht met een optreden van Pharoah Sanders met zijn kwartet. Mooie afsluiter na Joe Lovano als opening, de oude (levende) saxhelden zijn er weer helemaal bij. Goed hem eens gezien te hebben.
Ter afsluiting gaan we nog even langs het optreden van Kurt Elling met de Klüvers Big Band. Ook hier weer Norwegian Wood, maar het maakt de cirkel wel mooi rond!
Het was helemaal goed, hopelijk weten ze volgend jaar weer een legende binnen te halen (Annie Ross?), dan komen we zeker weer.

LINKS:
Joe Lovano
University of Kentucky Jazz Ensemble
Peter Beets
Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Jon Hendricks (Wikipedia)
Al Jarreau
Kurt Elling
Metropole Orkest
Eric Vloeimans
Kyteman
Harmen Fraanje
Portico Quartet
Alex Koo
Rudresh Mahanthappa
Herd
Pharoah Sanders
North Sea Jazz Festival

Geen opmerkingen: