zaterdag 23 juli 2011

PleinOpen dit jaar geen zomers tuinfeestje

Maar er is gelukkig wel veel prima muziek. Het begint meteen lekker met de groep Pleen, dat een mengeling speelt van akoestische pop en rock. Vooral de zanger valt op, zeker in de meer funky/jazzy nummers. Talent zonder meer, maar moet zijn draai nog wat vinden. Leuke opwarmer.
Dan gaat het gelijk helemaal los met The Consolers, schijnt een gloednieuwe band te zijn (dit is ons eerste festival) maar spelen een geweldige set. Strak in het pak spelen ze een soort retro rock met invloeden van Beatles en The Who. Het swingt, het rockt, het feest is begonnen!
Dan is het weer even omschakelen naar de volgende band, Groove Embassy. Ook met roots, maar dan meer richting Stevie Wonder. Maakt niets uit, het swingt en het funkt geweldig.
Wéér heel anders is het optreden van DUF. Een jonge bluesband, begonnen als coverband, maar nu al snel komend met een eigen repertoire. Lekker vette, vuige blues waarmee ze Den Haag als bluesstad weer op de kaart willen zetten. Als ze zo doorgaan gaat dat lukken.
En dan een lang gekoesterde wens: Moonpilot op volle sterkte. Zagen ze al 2 keer bij het Imagine in the Park festival in Den Haag, op het Try Out Festival op Leiden Centraal en tijdens de Popronde vorig jaar in Leiden. Allemaal (semi) akoustische optredens, nu eindelijk eens helemaal versterkt.
En dat bevalt uitstekend, met zowel nummers van hun eerste cd Control als nummers van de in oktober op te nemen tweede. Eerst nog even een eigen studio bouwen. En de nieuwe nummers klinken uitstekend, lijkt wel of ze nog meer diepgang hebben dan oude bekenden als bijvoorbeeld Caroline.
En terwijl de eerste regendruppels beginnen te vallen eindigen ze hun set met Mr. Sunshine. Absoluut hoogtepunt!
Bij het aantreden van Meet the Storm begint het serieus te regenen, zou dat aan de naam van de band liggen? Band noch publiek trekken zich er veel van aan en het wordt een set serieuse hardcore postpunk waar je niet bij kunt blijven stilstaan.
PleinOpen is een showcase van nieuwe Haagse bands en dus is er van alles, voor elk wat wils, maar soms ook minder boeiend. Zoals rapper Buoy Royale, want als je tijdens een optreden van 30 minuten 10.000 keer f*ck zingt in diverse samenstellingen is het tijd om af te haken.
Heel wat prettiger is de hiphop van Zire, hiphop met z'n vieren. Nederlandstalig, maar wel grotendeels onverstaanbaar dus wat maakt het uit en jammer genoeg alleen met een dj en geen band. Maar gelukkig is het inmiddels al wel weer een tijdje droog.
Ethereal is weer heel wat anders, deze Leidse melodische metalband heeft niets meer te bewijzen, speelden op Eurosonic/Noorderslag en Zwarte Cross en hebben ook in Den Haag een flinke schare fans. Ze spelen het plein plat met een keigoede show. Vorig jaar nog gezien op Werfpop, maar ze zijn sindsdien veel beter geworden.
Even wat rustiger aan, zegt de presentatrice, maar dat lukt echt niet met het optreden van Woot. Zestiger jaren bluesrock in een modern jasje. Heftig a la Cream en Free.
Producer ClipSlice kan technisch vast heel veel, maar live ziet het er niet echt boeiend uit. Ook een Lets meisje in pettycoat of een rapper kunnen daar niets aan veranderen. Volgende keer graag met live band. Het gaat om inhoud, niet om uiterlijk vertoon.
Zoals, inhoud dus, bij The Must Haves, garagerock met een overdosis aan stevige rock en speedpunk. Catchy nummers en heel veel energie is de boodschap. Het is weer feest, ondanks de terugkomende regen.
En terwijl het steeds meer begint te regenen en de temperatuur daalt speelt alweer Gardenfest een soort moderne Krautrock. Kraftwerk 2011 zeg maar. De muziek is goed, maar de outfit wekt ook wel weer twijfels.
Het begint nu toch echt serieus te regenen en er zijn grenzen. Tijd om naar huis te gaan. Jammer voor Tonomats, Houses, Bagga Bownz, Burma Shave en Handsome Poets, hadden ze allemaal graag willen zien. Maar dan met een zonnetje erbij.

LINKS:
Pleen
The Consolers
Groove Embassy
DUF
Moonpilot
Meet the Storm
Buoy Royale
Zire
Ethereal
Woot
Must Haves
Gardenfest
PleinOpen

Geen opmerkingen: