zondag 22 november 2009

Carla Bley betoverend mooi


Carla Bley is een fenomeen op het gebied van de geïmproviseerde jazz vanavond stond ze met de groep The Lost Chords in het Bimhuis. Een fantastisch concert dat geweldig begon, maar tijdens het optreden bleef groeien tot ongekende hoogtes.

Carla Bley speelt piano en is verantwoordelijk voor de meeste composities. Het concert opende met een nummer dat ze al op haar derde speelde en nu, 70 jaar later, nog steeds. Three Blind Mice is een kinderliedje dat in haar arrangement opeens heel anders klinkt. Tot verrassing van band en publiek speelde ze eerst een stukje van de versie die ze op haarde derde deed, waarbij ze alleen de zwarte toetsen gebruikte.

Andy Sheppard was onnavolgbaar op tenor- en sopraansax en schitterde helemaal in het nummer Mysterioso van Monk. Dat Carla ook humor heeft bleek wel uit het nummer Awful Coffee waarin fragmenten uit allerlei nummers over voedsel waren verweven.

Bassist Steve Swallow ruilde jaren geleden zijn contrabas in voor een vijfsnarige elektriche. In het eerste nummer van de tweede set speelden hij en Carla Bley een nummer van Carla's meest recente cd, O Holy Night van de cd Carla's Christmas Carols, waarbij hij de hoogste regionen van zijn bas opzocht en hem liet klinken als een gitaar.

Drummer Billy Drummond legde ziel en zaligheid in zijn spel, soma nadrukkelijk aanwezig, maar vaak ook op leidend de achtergrond. De sfeer in de zaal was uitstekend en de band steeg naar grote hoogte met nummers als Doctor (It's hard to listen too, I can't really play it, it might drive you all from the room, but I just want to do it) en het betoverend mooie The Lost Chords.
Een toegift blijft dan ook niet uit en een daverende staande ovatie is het antwoord van het publiek. Een onvergetelijk concert.

LINK:
Carla Bley

Geen opmerkingen: