zaterdag 14 november 2009

Hot House jubileum goed van start


In het kader van het veertig jarig bestaan van jazzpodium Hot House in Leiden was het 3 dagen lang feest in de tuinzaal van De Burcht. Vier muzikanten/componisten waren uitgenodigd om het nummer Hot House van Tadd Dameron uit 1945 op eigen manier uit te voeren, naast hun eigen repertoire natuurlijk.
Voor het eerste deel van de eerste avond was het duo Theo Loevendie en Guus Janssen uitgenodigd, maar omdat Theo opeens met voorrang een nieuwe heup kon krijgen speelde Guus Janssen nu met Peter van Bergen en John Engels. En hoewel dit dus een gelegenheids trio was, was de samenwerking perfect. Met een hoofdrol voor Peter van Bergen die elk geluid dat er uit een saxofoon te halen is er ook uit haalde.

Na de pauze was het de beurt aan de Celano Baggiani Group, een jong Argentijns duo, aangevuld met Michael Moore op sax en klarinet en Sven Shuster op bas. In deze besetting spelen ze al een aantal jaren samen en namen ze ook twee cd's op.
Blikvanger van deze groep is gitarist Guillermo Celano, die af en toe drukker was met de effectewn knoppen dan met zijn snaren, daarmee voor een groot deel de kleur van de muziek bepalend, maar altijd subtiel, nooit opdringerig.
Het publiek was enthousiast en na een mooie set van een uur, gaf het publiek niet op voordat er nog twee toegiften waren gespeeld.

Vertegenwoordigden de muzikanten vóór de pauze het eerste decennium van Hot House, na de pauze was het vierde aan de beurt (morgen het tweede en derde decennium). Interessant is het dan om de oude knarren en de jonge honden met elkaar te vergelijken, wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Maar van die laatste categorie waren er bijna geen, hooguit de elektronica die voor de pauze af- en na de pauze volop aan-wezig was. Voor de rest waren beiden groepen even intensief bezig met hun muziek en improvisaties en had iedereen duidelijk plezier.
Kortom, de eerste avond van het jubileum was een feest.

LINKS:
Guus Janssen
Peter van Bergen
Celano Baggiani Group
Hot House

Geen opmerkingen: