zondag 28 juni 2009

Zomerse Leidse Waterdagen


De Leidse Waterdagen zijn een tweedaags festival in en rond de Nieuwe Rijn, in het centrum van Leiden. Zaterdagmiddag begon het vmet Het Talentenjacht, een bandwedstrijd die de hele zomer loopt en voor de winnaar een optreden op het Rapenburgfestival oplevert. De bands spelen op boten die over de Nieuwe Rijn heen en weer varen en op bepaalde plaatsen aanmeren.
Hier de Funky-popband Pollution aan het werk bij de Vismarkt.

Bij de Botermarkt speelde Forecast Jah Reign, een raggaeformatie dus. Het weer zat mee, op een korte maar hevige bui na, en op de kade en terrassen was het gezellig druk. Jammer alleen dat dit ook de Dag van de Architectuur was, waarvoor het RAP een aantal rondleidingen verzorgde, en dat een aantal Leidse kerken open huis had.

Dus van alle drie de bands maar een paar nummers gezien, de architectuur wachtte. Als laatste zagen we nog Red Fridge, een stevig blues bandje.
Er was ook nog een avondprogramma, maar daar konden we niet bij zijn vanwege een creatieve avond in het 50KV station. Te veel activiteiten op één dag, dan moet je kiezen.

Zondagmiddag ging het programma verder met onder andere Blaas of Glory, het haarmonie-orkest dat de roots van de hardrock liet horen. De boot was te klein voor deze weergaloze band, vandaar dat de wal werd opgezocht en op een gegeven moment ging de band in optocht door de Dille & Kamille. Hilarisch en aanstekelijk optreden, Kijk naar de foto en probeer je voor te stellen hoe Ace of Spades van Motorhead klinkt, dat gaat niet, dus ga kijken als ze in de buurt zijn.

Ondertussen kwamen Joop Visser en Jessica van Noord, al zingend en spelend in een andere boot voorbij en wij besloten een terras in de zon met muziek op te zoeken. Bij de Vismarkt waren de terrassen vol en was één van de twee boten met dichters aan de gang. En we hadden meer zin in muziek. Op de Apothekersdijk speelde de Taiko groep van John May een Japans drumvoorstelling. Leiden staat dit jaar in het teken van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan, dus dit was zeer toepasselijk.

Terug bij de Vismarkt was er wel plek op het terras en daar zijn we dan ook blijven hangen. Hier zagen we onder andere nog De Slechte Band, Nederlandstalige muziek met een Leidse tongval. Verder nog een aantal dichters, maar als je eenmaal zit ga je niet meer weg. Alleen hebben we daardoor Corinne van Opstal niet meer gezien. Nou ja, je kan niet alles hebben.
De Leidse Waterdagen zijn een gezellig tussendoortje en een leuke opmaat tot de Lakenfeesten. Is het in Leiden dan altijd feest? Het begint er inderdaad op te lijken.

LINKS:
Pollution
Red Fridge
Het Talentenjacht
Blaas of Glory
John May
De Slechte Band
Leidse Waterdagen

Geen opmerkingen: