donderdag 8 februari 2018

Mooie start Stukafest

Geen idee hoe lang Stukafest al bestaat (zo te zien was de eerste editie in 2001 in Nijmegen), maar in Leiden is het dit jaar de tiende keer met een opening in Museum Volkenkunde met het Waka Gezelschap, kort maar krachtig in de traditie van de Maori's.
Dan de officiƫle start met het voltallige Stukafest bestuur en de nodige bedankjes. Vanwege het feit dat het de tiende editie is, is gelijk maar bedacht om er een tweedaags festival van te maken. Goed idee!
Vervolgens combineert Shailesh Bahoran de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop met elementen uit de Hindoestaanse cultuur, indrukwekkende dansvoorstelling.
En dan naar het echte werk, de studentenkamers, allereerst naar Huize Sjans aan de Oude Vest bij Roos.
Daar speelt Steel Sheep, een internationaal gezelschap, progressieve folk met Bela Horvat op viool, Virxilio da Silva op acoustische gitaar en Matt Adomeit op contrabas. Een combinatie van bluegrass en Keltische muziek dat uitmondt in spannende improvisaties. Een goed begin van de avond.
Dan even flink fietsen naar de Soul Travellers bij Sam op de zolder aan de Witte Singel. Poƫtische raps, folk, jazz en funky ritmes en ze pakken het publiek helemaal in.De verrassing van deze eerste avond.
Tijdens Stukafest kies je vooraf drie optredens en de laatste is alweer bij Benthe door Mitch Rivers. Afgelopen zomer nog gezien op het Amuze festival met complete band, nu zonder bas en drums overtuigt hij ook in deze kleine setting. Mooie afsluiting van deze eerste Stukafest dag, morgen deel twee!

3voor12Leiden volgt een iets andere route maar komt op veel dezelfde plekken.

LINKS:
Waka Gezelschap
Museum Volkenkunde
Steel Sheep
Soul Travellers
Mitch Rivers
Stukafest Leiden

Geen opmerkingen: