zaterdag 9 juli 2016

Gezellig dagje Rotterdam

Geheel onverwacht en onvoorbereid gaan we vandaag naar het North Sea Jazz Festival, voor mij voor het eerst in vijf jaar. Een genoeglijk wederzien. En het begint al direct goed op het centraal station met het Jazz Circus Collective ft. de altijd geweldige Saskia Laroo op trompet met Warren Byrd. Reden genoeg om even wat langer te blijven staan!
Dit is nog allemaal een voorproefje van het festival onder de noemer North Sea Round Town. Ook in de hal tussen station en metro klinkt jazzmuziek.
En dan kom je aan op het Zuidplein en staat er alweer een band te spelen, vrolijk swingende Cubaanse jazz ditmaal.
Bij de ingang van Ahoy worden verwelkomd door een Brass school ensemble.
Omdat we zijn uitgenodigd (dank Colin!) beginnen we het festival in Birdland met een hapje, een  live jazzstandards. Heel gezellig allemaal. Maar dan wordt het toch tijd voor het échte festival.
En dat is in de Nile voor het concert van Level 42 oftewel zanger/bassist Mark King en toetsenist Mike Lindup. Hadden wat hits in de jaren 80 (Love Games, Lessons in Love) en die spelen ze hier ook allemaal. Nadeel van die grote zalen is dat het geluid niet erg best is als je vooraan staat, achterin de zaal is het beter. Maar erg interessant was en is deze funkjazz toch niet echt.
Interessanter, maar met hetzelfde geluidsprobleem, is het optreden van Steven Wilson (Porcupine Tree) in Maas. Heeft echt niets meer met jazz te maken, meer progrock en wel héél erg goed! Als dit hier al een volle zaal trekt zou Kurt Vile hier volgend jaar niet misstaan.
In de Congo is het afgeladen vol (en het geluid stukken beter) bij Arturo O'Farrill & the Afro Latin Jazz Orchestra. Voorspelbare muziek, wel met een boodschap.
Het Robin Nolan trio speelt prima gipsy jazz, eerder al gezien met gitarist Anton Goudsmit, vanavond samen met saxofonist Benjamin Herman. Een bijzondere combinatie met een bijzonder mooi resultaat!
Even weer terug in Birdland waar Kurt Elling een kort en intiem concert geeft met pianist Joey Caldarazzo. Héél goed! Vijf jaar geleden was Kurt hier nog met Al Jarreau, het Metropoolorkest en de legendarische Jon Hendricks! Prachtig concert toen!
Je loopt wat af op zo'n festival, dus weer terug naar Congo voor het Edmar Castaneda World Ensemble Quintet. Het verrassendste optreden van vanavond met geweldige hedendaagse jazz van Edmar op zijn harp!
Inmiddels is het zó druk dat het nauwelijks mogelijk is binnen te komen bij Charlie Wilson, en terecht het is ook een geweldige show. Gelukkig is er nog wat te zien op de grote beeldschermen naast het podium. Gelikt en prima optreden!
Tenslotte nog even naar Mississippi voor De Raad van Toezicht. Niet opzienbarend, wel heel erg swingend. Mooi moment om de avond af te sluiten er komt nog meer leuks, maar het is mooi geweest en hoe later het wordt, hoe minder openbaar vervoer. Maar al met al was het een prima dagje in Rotterdam!

LINKS:
Saskia Laroo
Level 42
Steven Wilson
Arturo O'Farrill
Benjamin Herman
Robin Nolan
Kurt Elling
Edmar Castaneda
Charlie Wilson
De Raad van Toezicht
North Sea Jazz

Geen opmerkingen: