zondag 7 juni 2015

Geslaagde lustrumeditie SummerJazz

Er is weer veel te doen deze zondag in Leiden, maar het is prachtig weer dus dat wordt vandaag een dagje Leidse Hout voor alweer de vijfde editie van SummerJazz. Bij de ingang van het terrein worden we verwelkomd door Blow&Co, het jeugd jazzorkest van BplusC onder leiding van Anja Nielsen.
Beetje aan de late kant, maar nog net op tijd om een paar nummers mee te pikken van de zo te horen goedgeluimde Lucky Fonz III. Lekker klein en akoestisch zingt hij zijn liedjes.
Dan naar het tweede podium in de tent waar winnaar van de Leiden Jazz Award 2015, saxofonist Claudio Jr De Rosa, samen met drummer Jacopo Zanette en bassist Bernardo Sacconi zijn verdiende optreden op SummerJazz krijgt. De eerste twee speelden gisteren nog samen in De Twee Spieghels.
Behalve de twee podia aan weerszijden van het terrein is er ook nog een klein podium in het midden waar onder andere singer-songwriters Tjeerd Gerritsen en Maarten Ebbers van Het Nieuwe Lied om beurten een liedje doen.
Tot zover gaat het er nog gemoedelijk aan toe, dat wordt wel anders als Jungle by Night het grote podium betreed. Al een tijdje niet meer gezien en ze zijn druk bezig met allemaal nieuwe nummers. En dat klinkt goed, wat losser dan een jaar geleden, maar het blijft een swingende band!
De eerste verrassing van de dag is Marutyri, een achtkoppige band dat een soort fusionachtige jazz speelt. De een vergelijkt het met Jungle by Night zonder Afrobeat, de ander met Snarky Puppy, maar er zijn vast nog wel wat namen te noemen. Het belangrijkste is dat ze vol overgave én spelplezier de tent laten swingen.
Om tot rust te komen even langs bij Peter van Rooijen, een cabaretier die liedjes zingt. Maar al snel wordt hij overspoeld door de muziek die alweer van het grote podium klinkt.
Daar staat Vaudou Game met een flinke band te spelen De uit Togo afkomstige gitarist en zanger Peter Solo heeft er duidelijk zin in. Spelen een mooie mix van Afrobeats en funk, maar zo dansbaar als de vorige twee bands wordt het nooit.
Altijd weer verfrissend is een optreden van Kapok, met gitarist Timon Koomen, drummer Remco Menting en hoornist Morris Kliphuis spelen ze weer de sterren van de hemel. Sinds Morris de effecten heeft ontdekt wordt een optreden van hun steeds spannender.
Prachtige versie van Day of the Tentacle en als toetsenist Niels Broos er dan ook nog bij komt is het feest compleet. Overigens hebben we inmiddels een plaatsje buiten de tent en in de zon opgezocht, want ook erbuiten is het prima te volgen. Geen verrassing, wel een hoogtepunt.
Verrassend is dan wel weer het optreden van Kovacs, vooral omdat we er niet veel verwachtingen bij hadden en ze gewoon écht goed is. En het inmiddels volle festivalterrein is het daar mee eens, blijkt toch niet de eendagsvlieg die één seizoen meegaat, heeft heel veel potentie! Alleen die stomme bontmuts....
Nou ja, het is dat of het Mickey Mouse kapsel van Pink Oculus, het is maar wat je voorkeur heeft. De muziek is, zeker bij aanvang véél te hard in de tent en dan ben je blij dat het voor de tent net iets prettiger is om aan te horen. Maar de muziek blijft een beetje gemaakt, net iets te technisch om aangenaam te zijn.
Nee, dan maar weer snel naar het hoofdpodium voor het optreden van het Hypnotic Brass Ensemble uit Brooklyn. Vorig jaar speelden ze ook al twee maal in Leiden, nu gaat het hele veld hier uit zijn dak.
Wel jammer dat de zon inmiddels langzaam achter de bomen verdwijnt en het snel koeler wordt, maar deze band houdt het publiek wel warm! Kijk en luister maar!
En dat doen ook de laatste twee bands, eerst The Ploctones in de grote tent met veel nieuw materiaal, dat nóg meer rockt dan voorheen. Martijn Vink, Efraïm Trujillo, Jeroen Vierdag en Anton Goudsmid knallen er op los!
En dat doen de heren van Orgel Vreten al helemaal achter hun twee Hammonds, wat een feest! Voor het eerst écht live gezien en dat smaakt naar meer, wat een energie. Al met al een meer dan geslaagde editie van SummerJazz. Echt heel grote internationale namen als vorig jaar José James en het jaar daarvoor Gregory Porter ontbreken nu, maar dat blijkt het festival helemaal niet nodig te hebben, op een enkele uitzondering na loop je van het ene hoogtepunt naar het andere. En de sfeer is als ieder jaar weer geweldig, tot volgend jaar!
Leidse Glibber was er natuurlijk ook, en ook Leidsch.nu was er dit keer bij.

LINKS:
Lucky Fonz III
Claudio Junior de Rosa
Het Nieuwe Lied
Jungle by Night
Marutyri
Peter van Rooijen
Vaudou Game
Kapok
Kovacs
Pink Oculus
Hypnotic Brass Ensemble
The Ploctones
Orgel Vreten
Summerjazz

Geen opmerkingen: