vrijdag 5 december 2008

Benjamin Herman Quartet lanceert Hypochristmastreefuzz


In een uitverkocht Bimhuis presenteerde het Benjamin Herman Quartet de nieuwe cd Hypochristmasfuzz. Benjamin's tweede met nummers van Misha Mengelberg. Op de cd wordt er in wisselende bezettingen gespeeld, maar nu speelden ze twee sets met z'n vieren.

Drummer Joost Patocka zorgde voor de rode draad bij het concert, waar de rest van de band alle kanten op soleerde, hield hij de boel uitstekend samen. Het concert begon iets te laat vanwege een optreden bij De Wereld Draait Door, maar een jazzconcert dat op tijd begint is natuurlijk een contradictie.

De geweldig swingende bassist Ernst Glerum vormde de andere helft van de ritme sectie, maar had af en toe ook een vrijere rol. Buiten adem begonnen ze tegen negen uur met het in dit geval zeer toepasselijke A Bit Nervous.

De altijd in beweging zijnde Anton Goudsmit speelde fantastisch gitaar, bijna jammer dat hij op de cd maar op twee nummers meedoet. Je krijgt nooit genoeg van zijn bijdragen.

Ster van de avond was natuurlijk Benjamin Herman op altsax. Minstens zo beweeglijk als Anton en als hij even niet sax speelt direct in de weer met percussie en zelfs een klappertjespistool(!). Zag hem voor het eerst met de New Cool Collective Big Band op Lowlands in circa 2002, maar sinds hun cd Out of Office zijn we echte fans geworden. Of hij nu optreed voor bijna 400 man in het Bimhuis of in een kroeg in Den Haag als gast bij een jazztrio met nog geen 50 man publiek, het is altijd geweldig.

Op het eind speelde ook Willem Friede nog een nummer mee op toetsen. Dat is dan weer het leuke van het Bimhuis, iemand kan zo uit de zaal komen lopen en meedoen. Het was natuurlijk wel gepland.

Het was een gedenkwaardig optreden, twee sets en een toegift lang, dat een combinatie was van Misha Mengelberg's improvisatie jazz en snoeiende bebop/hardbop. Fantastisch!.
Dit was het eerste concert uit een tourtje dat tot 21 december duurt. Komen ze bij jou in de buurt: GA KIJKEN! Wij gaan in elk geval nog eens naar ze kijken op 17 december naar Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Andere setting, andere akoestiek, maar het kan niet mis gaan met deze muzikanten.

LINK:
Benjamin Herman

Geen opmerkingen: