donderdag 2 oktober 2008

The Ploctones in het museum


We zagen Anton Goudsmit dit jaar al een aantal keren en steeds op bijzondere lokaties. Op IJazz met de New Cool Collective hoog boven en ver weg op een boot, op het Haarlemse jazzfestival met het Robin Nolan Trio, met Fugimundi en met Gatecrash in de prachtige Philharmonie (in plaats van een tent op de Markt) en met The Ploctones in Delft op de Markt. Dit laatste optreden smaakte naar meer en opnieuw was de lokatie op zijn minst verrassend.

Het museum Beelden aan Zee, ontworpen door de architect Quist, is een prima gebouw om beelden tentoon te stellen, maar is akoestisch een monstrum. Veel kaal beton is niet echt bevorderlijk voor een mooi concert. Dat vraagt iets extra's van de muzikanten. Maar het was wel een mooi decor, zo tussen de beelden van Fritz Wotruba. En Prospero organiseert daar iedere eerste woensdag van de maand een jazzconcert, dus het blijkt te kunnen.

Het gebouw stelde dus wel eisen aan het optreden van The Ploctones, vooraf vertelde Anton Goudsmit ons al dat ze in elk geval zachter moesten gaan spelen dan normaal en dat was goed te merken in de eerste set, heel ingetogen, maar niet minder gedreven. In de pauze vertelde hij dat The Ploctones maar 3 of 4 keer per maand optreden, waardoor ze niet terugvallen op routine, maar ieder optreden als een uniek optreden beschouwen. En inderdaad was dit optreden niet te vergelijken met het optreden in Delft, maar minstens zo goed.

Behalve Anton Goudsmit op gitaar schitterden Efraïm Trujillo op sopraan- en tenorsax, Jeroen Vierdag op bas en Martijn Vink op drums. In de tweede set gingen ze pas echt los, met als hoogtepunt het nummer '050'. En de toegift, een duet van Anton Goudsmit en Efraïm Trujillo was ook geweldig. Prettig was ook dat het publiek tijdens het optreden doodstil was, geen 'social talk', iedereen luisterde naar de muziek, zo hoort het ook.
Enige minpunt: wij willen graag de cd van The Ploctones kopen. In Delft hadden ze er maar een bij zich en vandaag hadden ze er ook veel te weinig, want we visten (weer) achter het net. En via de reguliere winkels is de cd niet te koop...

LINKS:
The Ploctones
Museum Beelden aan Zee
Prospero

Geen opmerkingen: