zondag 19 oktober 2008

STriCat in in De Burcht in Leiden


STriCat is een vreemde, bijzondere, maar vooral aanstekelijke band, die een combinatie speelt van Roemeense volksmuziek en bebop/hard bop. Maar geen covers van bestaande nummers, (bijna) allemaal eigen nummers. Drie man op respectievelijk trompet, accordeon en cymbaal, met verschillende roots, die bijna 3 uur lang de tuinzaal van De Burcht op het puntje van hun stoel deed zitten. De organisatie was in handen van De X, onderdeel van het Leids Jazz Trio.

Fotograaf, drummer, maar in dit geval cymbaalspeler Bokkie Vink zorgde voor het meest traditionele Roemeense geluid. Maar hij bespeelt de cymbaal niet op de traditionele wijze, hij geeft er een heel nieuwe invulling aan. Hij speelde vroeger bij het orkest van Tata Mirando, maar zoals hij zelf zei is dat niet te vergelijken met STriCat. Er zijn niet veel cymbalisten in Nederland, maar Bokkie is een virtuoos op dit instrument.

Theo van Tol speelde de accordeon, inclusief de baspartijen. Het vereiste de nodige concentratie, maar het resultaat was geweldig. Het was overigens een digi-accordeon, dus volgens Theo was er niets echt aan. Maar je moet het natuurlijk wel kunnen spelen.
STriCat was net terug van een tour op Taiwan en speelde eerder dit jaar bij Jazz op het Dak en het North Sea Jazzfestival. Volgend jaar staat een tour door Mexico op het programma.

Staat Bokkie Vink nog het dichtst bij de Roemeense muziek (uit de staatscommunistische jaren wel te verstaan, toen muziek nog één van de weinige vrijheden was, een mogelijkheid om te zoeken naar vrijheid), Theo van Tol neigt al meer naar de jazz en trompettist Gijs Levelt maakt de jazzinbreng compleet. De laatste twee zitten overigens ook in de Amsterdam Klezmer Band.
Tijdens het optreden werden zowel nummers van de cd Rats & Gentle People uit 2007 als nummers van de volgend jaar maart te verschijnen nieuwe cd gespeeld, waaronder 2 premieres. Zo te horen gaat STriCat steeds meer een eigen geluid ontwikkelen, steeds aanstekelijker, maar zonder zijn roots te verlaten. Een uitstekende band voor de jazzfestivals van 2009!

LINKS:
StriCat
De X
Leids Jazz Trio

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank voor uw mooie recensie.
Wij, Stricat, vonden het een magische avond.
Dank aan alle medewerkers en het belangrijkste van de dag.....het heerlijke eten!! Bokkie Vink