zaterdag 30 december 2023

Geslaagde eerste editie Leiden Live

Een nieuw festival, Leiden Live opent al om kwart voor zeven in de Nobel met de interessante, gruizige indierock van BAAF. Erg druk is het nog niet in de kleine zaal want het is best wel vroeg op de avond.
Tegelijkertijd spelen Dominique en Alice in de foyer een mooie set als singer-songwriter duo. Omdat hier ook alle bezoekers binnenkomen sta je hier gelijk in de picture, maar het is ook een wat onrustige setting.
In de grote zaal is het dan de beurt aan Julia Marcks die 'door omstandigheden' alleen met een gitarist optreed. Maakt niet uit, het klinkt prima!
In de foyer is inmiddels singer-songwriter Ysabel aangeschoven met een aantal eigen nummers en een paar covers. Mooie kennismaking.
Honky Tonk Hangover speelt in de grote zaal inmiddels een korte set country en bluegrass. Overigens zijn alle optredens relatief kort, meestal 30 of 45 minuten.
Ook Merle moet zich bewijzen in een half uurtje in de kleine zaal, maar ook zonder drummer vandaag zet ze een uitstekende set neer. Het is inmiddels wel rond acht uur en al een stuk drukker.
Ontwapenend is het duo Omsingeld in de foyer met hun Nederlandstalige singer-songwriter repertoire. Gaan we zeker meer van horen.
Melle behoeft inmiddels geen introductie meer, we gaan inmiddels naar de eerste headliners op Leiden Live. En Melle met band is natuurlijk weer uitstekend!
In de foyer nog even langs de Haagse singer-songwriter Babette Zwinkels met mooie, ingetogen liedjes. 
Pineapple Kid is dan weer totaal iets anders met hun indie rammel rock in de kleine, inmiddels goed gevulde zaal.
In de grote zaal wisselen bands en kleine acts elkaar non-stop af, een groot gordijn verbergt de ombouw van het podium, terwijl Sanne Huisman een gevoelige set laat horen.
De foyer is inmiddels een Haagse enclave geworden met Tom Wavy.
Leiden Live is dus een nieuw festival, maar eigenlijk een voortzetting van het O'Nine Festival van 2019. Toen ter ere van het 10 jarige bestaan van de band O'Nine. Door corona zijn er een aantal edities uitgevallen, maar nu dus onder een nieuwe naam terug.
O'Nine komt later, eerst is er de coverband LOS die de grote zaal doet deinen. Het begint zowaar op 3 october te lijken.
Heel wat steviger gaat het toe bij indierockers Headfirst in de nu echt stampvolle kleine zaal. Hier neemt de Nobel Award inmiddels de programmering over.
 Dan speelt Judith een pauzeset in de grote zaal (met dezelfde gitarist als Sanne Huisman).
Maar snel terug naar de kleine zaal voor een adembenemend optreden van Zuster Zonnebloem. Voor het laatst gezien op Werfpop 2022, maar wat is deze band gegroeid! Indrukwekkend, een half uurtje is eigenlijk véél te kort.
Dus de helft gemist van O'Nine, dat toch ook uitstekend bezig is. Onder andere twee nummers van de Golden Earring maken indruk.
Het festival is nog niet helemaal afgelopen, maar na vijf uur muziek, zeventien acts, is het genoeg geweest, en karaoke is ook wel iets om MuziekGezien de deur uit te jagen. Voor elk wat wils zullen we maar zeggen. Maar al met al is het een uitstekend festival, met een keur aan muzieksoorten en alles in zijn soort goed tot geweldig. Voor herhaling vatbaar!

LINKS:
BAAF
Julia Marcks
Merle
Melle
Babette Zwinkels
Sanne Huisman
Pineapple Kid
Tom Wavy
LOS
Headfirst
Zuster Zonnebloem
O'Nine
Leiden Live
Nobel

Geen opmerkingen: