zondag 8 juli 2018

Bakken bij Werfpop

De Alphense band Venhill heeft de ondankbare taak het Werfpop festival te mogen openen. Waren eerder te zien in Leiden bij Band Talent 2016 en wonnen onlangs de Grote Prijs van de Bollenstreek. Ondanks het vroege tijdstip is het toch al aardig druk en Venhill maakt er een uitstekende show van. Grunge-Rock Psych-Punk noemen ze hun muziek zelf, in elk geval knalt het en iedereen is wakker! Mooi begin.
Dat wordt dan weer een beetje teniet gedaan door Cut_, een Amsterdams duo bestaande uit een dj en een zangeres. Klinkt wel mooi allemaal, prima zangeres, maar mist de knallende energie die je op Werfpop verwacht.
Klangstof daarentegen past hier weer helemaal. Psychedelische sixties pop met duidelijke invloeden van de 'oude' Pink Floyd. Een soort Interstellar Overdrive anno 2018, hard én goed!
Om even tot rust te komen gaan we daarna naar podium 2 voor Luwten. Vorig jaar waren ze nog voor een kleine instore 2017 bij Plato, nu met hele band. Lekker wegdromen bij hun muziek, maar we missen Orlando nog steeds.
Tegelijkertijd speelt de Folk Road Show, ook geen onbekenden, op het derde podium een silent concert. Dat houdt in dat het optreden alleen te volgen is via een koptelefoon, interessante ervaring voor publiek én band. Het klinkt als vanouds weer geweldig en het voordeel is dat er geen publiek door het concert heen zit te praten, althans niet hoorbaar met de koptelefoon op.
De temperatuur stijgt meer en meer, dus het wordt tijd voor de opzwepende muziek van de Togo All Stars. Afrikaans, voorspelbaar, maar immer goed en altijd swingend! Werfpop bakt.
Dan nog meer feestmuziek met Mamih Lapina Tapai, acht Spaanse Hagenaars. Ze combineren balkan, latin, reggae, ska, flamenco, jazz en cumbia en de energie spat er vanaf. Uiteindelijk het enige écht verrassende optreden op dit tweede podium waar behalve Luwten verder alleen maar dj's en een rapper stonden.
Weer terug naar het hoofdpodium voor de Paceshifters uit Overijssel. Zagen ze al eerder in 2017 instore bij Plato en het is weer een echte Werfpop band. Stevige rauwe Grunge met als hoogtepunt hun versie van Won't Get Fooled Again van The Who. Ga daar maar eens tegen aan staan!
De laatste band die we zien is het altijd geweldige Birth of Joy, met deels Leidse roots. Speelt al een paar jaar heel Europa plat en doet dat ook hier op een inmiddels kokend Werfpop!
Er komt nog meer, maar er valt een flink gat in de programmering van de live muziek van minstens drie kwartier, dus Blaudzun, De Likt en Kraantje Pappie maar geskipt. AcidP303wer kan echt niet boeien. Maar het was een prima dagje Werfpop weer, vooral door het mooie weer, maar volgend jaar graag wat meer verrassingen (uit het buitenland bijvoorbeeld).
Toch zorgden Venhill, Klangstof, Luwten, Folk Road Show, Paceshifters en Birth of Joy weer voor een puike Werfpop editie! Overigens waren Leidse Glibber en 3voor12Leiden er ook.
Dus vroeger dan gedacht naar huis en tijd voor nog een setje van de Men in Blues in 't Praethuys. Als vanouds altijd en vandaag met Chris, Andreas, Aad en Harm weer helemaal op de zomerse toer.

LINKS:
Venhill
Cut_
Klangstof
Luwten
Folk Road Show
Togo All Stars
Mamih Lapina Tapai
Paceshifters
Birth of Joy
Werfpop
Leidse Glibber op Werfpop
3voor12 Leiden op Werfpop 
Men in Blues
't Praethuys

Geen opmerkingen: