zondag 15 juli 2018

Rembrandt leeft niet echt in Leiden

Het is feest vandaag op het Cultuurplein van Leiden (de Lammermarkt) want vandaag is het 412 jaar geleden dat Rembrandt in Leiden geboren werd. Afgelopen nacht werd dat al gevierd bij zijn standbeeld met de jaarlijkse kranslegging (circa 40 bezoekers), op deze zonovergoten zondag is er voor het eerst het Young Rembrandt Festival met onder andere singer-songerwriters op het terras van Molen De Valk. Als eerste speelt daar Narda, maar die stond nergens aangekondigd, dus de eerste die wij zien is Willow Mae uit Leiden. Een jaar geleden al eens gehoord bij de Nieuwplaatz, toen met toetsenist, nu met gitarist, maar weer met heel mooie folk-pop liedjes.
Maar ook hier is niet veel publiek en dat bestaat dan vooral uit toevallige voorbijgangers die even blijven hangen. Door de, soms lange, pauzes (er zijn dan wel diverse kinderactiviteiten) tussen de muziekoptredens blijven die voorbijgangers niet tot de volgende act wachten. Het is dus ook hier rustig en niemand van de aanwezigen die ik sprak weten dat dit het Young Rembrandt Festival is. "Jammer dat er veel meer geld is gegaan naar de promotie dan naar de artiesten" lees ik later op facebook. En die promotie was vooral in de lokale pers en heeft blijkbaar weinigen bereikt.
Aan de muziek ligt het toch echt niet, want bijvoorbeeld de Hillbilly Hayride uit De Peel maken er een feest van met hun bluegrass en country. Tegen het eind van hun optreden zijn er zo'n 40 tot 50 luisteraars, veel te weinig, maar die genieten wel allemaal van het mooie weer en de aanstekelijke muziek. Tot slot van hun optreden doen ze ook nog een nummer helemaal akoestisch midden tussen het publiek!
Na een half uur ombouwen en soundchecken is het meeste publiek al weer weg en mag de Zuid Afrikaanse singer-songwriter Adelle Nqeto weer een nieuw publiek opbouwen. Dat lukt haar aardig met haar heldere en krachtige stem en mooie, prachtige nummers. Maar druk is het nog steeds niet. Zoals de uitbater van de drankstand zegt: "Ik sta me hier in het zweet te werken, maar niet vanwege de bezoekersaantallen, alleen vanwege het warme weer".
Het laatste muziekoptreden hier is van Melle de Boer (Smutfish, John Deer Mowing Club) samen met Suzanne Ypma (zang, percussie, toetsen en gitaar). Gelijk het mooiste optreden van de dag hier, met weliswaar een minimale bezetting, maar met een geweldige inzet. Soort van Bombay Showpig goes acoustic. Heel mooi!
Het eerste Young Rembrandt Festival is dus qua bezoekers geen succes, muzikaal toch echt wel. Volgend jaar komt er hopelijk een vervolg, liefst zonder concurrentie van Wimbledon, Tour de France, WK voetbal en té zomers strandweer.
Op het avondprogramma staat ook nog het spektakeltheater van Gajes met het stuk Odyssee, dat is allemaal te zien bij Leidse Glibber.
Want wij gaan naar het laatste optreden in 't Praethuys van de Men in Blues voor hun zomerstop. En vanavond zijn ze op hun paasbest met Chris, Martijn, Aad en Arto. Mooie afsluiting van een mooie dag en een mooi jaar!

LINKS:
Willow Mae
Hillbilly Hayride
Adelle Nqeto
Melle de Boer
Suzanne Ypma
Cultuurplein
Men in Blues
't Praethuys

Geen opmerkingen: