zaterdag 3 juni 2017

De piano's kunnen het niet waarmaken

De Piano Spelen heet het nieuwe driedaagse evenement in de Leidse binnenstad, onderdeel van het Signature Festival. Overal staan piano's, de meeste op straat, sommige binnen en er is een kaartje waarop staat waar die piano's staan. Er zijn ook pianisten aangetrokken om er op te spelen, maar als de piano's even onbezet zijn kan iedereen er op gaan spelen. Beetje afgekeken van de NS, maar een leuk initiatief.
Op de Hooglandsekerkgracht staan twee piano's en bij één ervan staat een koor Surinaamse liedjes te zingen, zonder pianobegeleiding. BB met R, dat werk. Het zou zomaar het Surinaams koor Voor Elkaar kunnen zijn dat het Leids Amateurkunst Festival (26-29 oktober) aan het promoten is.
Intussen ben ik al zes onbespeelde piano's gepasseerd als ik eindelijk Damiaan van Noort tegenkom bij de piano bij de Waag. Wat een beetje jammer is, is dat nergens te vinden is wie, wanneer, waar speelt.
Dus kom je nogal eens voor een onbemande piano te staan. Ook bij deze piano is dat zo en navraag bij de Leidse Rederij, waar deze piano voor de deur staat, levert niets op, ze hebben geen idee of er überhaupt iemand komt spelen.
Dan nog maar even naar de Beestenmarkt waar het VET GROOT Mobile van Peen en Ui in aanbouw is, ieder uur komt er een stukje bij.
Alleen van de jazzoptredens op piano's zijn wat namen en tijden bekend, dus om drie uur naar het Kijkhuis, waar het optreden niet doorgaat. Later blijkt dat de band (pianist, contrabassist en drummer) slechts 15 minuten heeft gekregen om van de Leidse Lente naar het Kijkhuis te verhuizen, een onmogelijke zaak natuurlijk.
Snel door naar het Trianon waar Esther van Hees speelt met de Poolse pianist Remigiusz Knapik. Prachtig concertje, maar omdat het binnen is (en buiten prachtig weer) is het niet erg druk.
Een onderdeel van het De Piano Spelen programma is De Makers Estafette met hier op het Hooglandsekerkplein een optreden van danseres Celine Werkhoven met pianobegeleiding.
Na nog een paar werkeloze piano´s wordt het tijd voor De Twee Spieghels waar Karel Boehlee (toetsen), Sun-Mi Hong (drums) en Frans van Geest (bas) spelen. Mooi optreden, soms heel subtiel, soms spetterend, maar immer boeiend!
De Piano Spelen zijn inmiddels afgelopen, maar op de Beestenmarkt hangt het VET GROOT mobile in volle glorie. Inspiratie zijn de mobiles van Alexander Calder, die op zijn beurt weer beïnvloed is door De Stijl. Leuk ding en nu maar hopen dat het mooi weer blijft, want bij windkracht 6 moet hij naar beneden.

LINKS:
Damiaan van Noort
Peen en Ui
Esther van Hees
Remigiusz Knapik
Celine Werkhoven
Karel Boehlee
Sun-Mi Hong
Frans van Geest
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: