maandag 5 juni 2017

Onverwachte afsluiting Pinksterweekeinde

Geen tijd voor alle muziek vanmiddag, want we zijn als vrijwilligers aanwezig in de galerie van Beelden in Leiden op de Hooglandsekerkgracht. Maar voor de deur staat wel een piano in het kader van De Piano Spelen (onderdeel van het Signature Festival dit weekend), waar vanmiddag het dansduo LEF en pianiste Suzanne Bunning uit Nijmegen twee korte en boeiende optredens verzorgen. Begrijp nu wel waarom ik gisteren zoveel verweesde piano's aantrof, er is maar voor 16% van de tijd muziek geprogrammeerd.
De rest van de tijd wordt muzikaal gevuld door voorbijgangers, meestal maar een paar minuten, alleen dit jonge talent gaf een klein en geweldig concert!
Helemaal niet meer toegekomen dus aan de Hofjesconcerten dit weekend, maar gelukkig is er nog een afterparty in het Van der Werfpark met om te beginnen een optreden van Wouter Mol. Interessante singer-songwriter op gitaar met begeleiding van Margot Kersing op viool en Maartje Gilissen op harp, een trio dat soms bij vlagen wat doet denken aan de Velvet Underground.
Daarna een geweldige eerste set van Kapok, het altijd vernieuwende improvisatie jazztrio van Morris Kliphuis (hoorn, flugel, toetsen en elektronica), Timon Koomen (gitaren en elektronica) en Remco Menting (drums,percussie). Dit is een beetje een try-out van hun nieuwe sound die ze 11 juni in het Bimhuis gaan presenteren.
In 2010 stonden ze nog in een klein hofje, nu zijn de hoofdact op de afterparty. Terecht, het is een geweldig trio en ondanks de relatief kleine bezetting klinkt het altijd weer nieuw. Groot verschil met toen is dat het van een hoorn, een gitaar en een snaredrum en wat percussie nu veel uitgebreider is geworden. Er is veel elektronica bijgekomen, een toetsenbord, en een bijna compleet, zij het niet traditioneel, drumstel inclusief vibrafoon.
En het moet gezegd, het is weer geweldig, weet nú al dat ik de nieuwe cd (wanneer die ook uitkomt) zéker ga kopen. Zó mooi!
Dan volgt een eerste set van Jules Deelder en saxofonist Boris van der Lek, een leuk optreden met poëzie en muziek dat echter halverwege verstoord wordt door de organisator van de Hofjesconcerten die véél te laat bedacht heeft dat hij nog wat muzikanten moet aankondigen. Andere stoorzender is man met hond-die-blaft-saxofoons, Jules is daar niet blij mee, manager en organisator ook niet, maar de man wil niet weg.
Tijdens de tweede (ook weer geweldige) set van Kapok gaat Jules uiteraard in discussie met de man, maar inmiddels is de politie gearriveerd die de man met zachte hand wegvoert. En dat is dan weer tegen het zere been van Jules, die protesteert en uiteindelijk óók door de politie wordt meegenomen. En iedereen ziet het gebeuren, de band valt even stil, het publiek roert zich en al snel heeft de politie door dat Jules een hier optredende artiest is en laat hem weer gaan. Kapok hervat de set succesvol, de tweede set van Jules Deelder verloopt wat stroever, hij is duidelijk van zijn apropos. Het is zo'n avond die je niet snel meer vergeet!

LINKS:
Beelden in Leiden
LEF
Suzanne Bunning
Wouter Mol
Margot Kersing
Kapok
Jules Deelder
Boris van der Lek
Hofjesconcerten

Geen opmerkingen: