zaterdag 18 april 2015

Record Store Day en meer

Vandaag is het Record Store Day en dat betekent heel veel live muziek bij de lokale platenzaken. Begint al vroeg, door radiouitzending van Cultuur071 bij Sleutelstad pas later kunnen inhaken. Maar dat is dan ook gelijk schitterend! Orgel Vreten speelt de volle Velvet helemaal plat met hun vette Hammondgeluid. En ze hebben hun Hammonds niet eens bij zich! Maakt niet uit, geweldig optreden en gelijk de lp gekocht.
Dan naar Plato voor Ellen ten Damme maar die heeft vertraging dus onverrichter zake terug naar Velvet voor de Belgische rockers van Horses on Fire. Recht toe recht aan gitaar rockband, niets mis mee, ook niet echt verrassend. Tijd om even tussen de platen te grasduinen en ja hoor, juweeltje gescoord, Barrowlands Live van de Jesus & Mary Chain waarop ze integraal hun eerste lp Psycocandy uit 1985 spelen. Klinkt nog steeds fantastisch!
Het is mooi weer en ook buiten valt van veel muziek te genieten. Naast de gebruikelijke straatmuzikanten is er ook een optreden van de Bakfietsband, met Jappe Groenedijk, Oscarjan Hoogland, Harald Austbø en Jochem van Tol maken ze een klein rondje door de Leidse binnenstad. Twee van de muzikanten spelen vanavond bij Hot House in De Burcht met het Chris Corstens Quartet, maar of we dat gaan halen?
Eerst maar weer terug naar Velvet voor Broeder Dieleman, niet zoals min of meer verwacht solo, maar met een complete band! Dat is leuk, maar dat zijn de liedjes niet echt, beetje melancholische nummers in Zeeuws-Vlaams dialect, wel erg mooi. Helemaal stemvast is het optreden echter niet, het blijft natuurlijk toch behelpen in zo'n platenzaak met het geluid.
Dus dan snel naar De Twee Spieghels waar Mose Franssen zingt samen met haar band bestaande uit de Braziliaanse pianiste Elizabeth Fadel, de Chileense drummer Luis Mora en de bassist Matheus Nicolaiewsky. Braziliaanse jazz met een danig ontstemde piano (wordt zaterdag gestemd) en daardoor ook geen helemaal zuivere zang. Maar het is verder uitermate gezellig en zo wordt het toch weer een latertje hier. Mooie afsluiting van deze Record Store Day! Naar huis en plaatjes draaien, inclusief de briljante nieuwe single van Rats on Rafts.

LINKS:
Orgel Vreten
Horses on Fire
Bakfietsband
Broeder Dieleman
Mose Franssen
Velvet
Hot House
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: