zondag 27 juli 2014

Eerste zomerse cultuurpicknick is een succes

Er schijnen al een paar voorgangers te zijn geweest, maar dit is dan de nieuwe start van Cultuurfestival Picknick in het Leidse Van der Werfpark.Bij de ingangen is al meteen duidelijk dat er wat aan de hand is, sober maar effectief.
Gisteren laat geworden, dus het eerste optreden van Lieve Bertha gemist, wél op tijd voor een solo optreden van Jan Stroom/The Stream. Dat is het boeiende van zijn muziek, het is zowel in solobezetting, als kleine of grote band goed speelbaar. Het park begint inmiddels aardig vol te lopen, het mooie weer speelt daar natuurlijk ook een rol in.
Behalve het hoofdpodium is er de sinaasappelstage waar Leidse singer-songwriters hun opwachting maken. Suzanne Burdorf bijt de spits hier af aan de voet van het standbeeld van Van der Werf. En dat doet ze als altijd mooi met tot slot nog een cover van zo te horen een nummer van Brigitte Kaandorp. Maar nee, het blijkt achteraf een eigen nummer, Man van de Zee, geweldig!
Alle optredens duren 30 minuten en vinden afwisselend op de twee podia plaats. Verder is er nog een markt, een kinderhoek, een kapper en een hamburgertent. Op het hoofdpodium heeft inmiddels het duo Lieve Bertha plaatsgenomen met hun mooi gezongen kleinkunstliedjes.
Op het sinaasappelstage speelt Sam van Tienhoven een mix van eigen nummers en een paar covers, waaronder het mooi klein gespeelde Don't Let Me Down. Eerder dit jaar stond hij nog op het Flower Power Festival in de Stevensbloem.
Op het hoofdpodium speelt The Stream een tweede set, nu met een tuba en drums erbij. Veel nummers natuurlijk van de nieuwe cd Art Nouveau die 30 augustus wordt gepresenteerd in de Nieuwplaatz. Hou de agenda hier in de gaten.
Johnny Bruce Muller was al vaker in Leiden te zien, maar dan meestal solo, en één keer als duo. Nu heeft hij een violiste (Karen McCoy) en een percussionist (Rob van Berlo) meegenomen en het begint steeds meer op een band te lijken. Blijken een aanwinst.
Lieve Bertha heeft wat moeite de aandacht van het picknickende publiek vast te houden, voor hun optreden kiezen dan maar een plaatsje naast het podium voor enkele tientallen fans.
De vierde en laatste singer-songschrijver is Ward van Zeijl die met zijn band Chasing Hills hier aantreedt. Een jaar geleden speelde hij nog op het Waagstrand solo, nu met een prima gitarist en bassist erbij klinkt het nog mooier.
Het slotoptreden van The Stream start met een gastoptreden van Lieve Bertha erbij, waarna de band het festival afsluit. Een geslaagde editie, het park was goed vol, de muziek klonk uitstekend en de sfeer was opperbest. Over 2 en over 4 weken zijn de volgende edities gepland, 10 en 24 augustus dus.
Een sfeerverslag van de Picknick is te vinden bij Leidse Glibber.

LINKS:
The Stream
Suzanne Burdorf
Lieve Bertha
Sam van Tienhoven
Johnny Bruce Muller
Ward van Zeijl
Cultuurfestival Picknick

Geen opmerkingen: